Mirajul castigarii la Loto 6/49 a fabuloasei sume de 6 milioane de euro, report inregistrat pentru extragerea de duminica, poate naste multe vise pentru jucatori. Analistii financiari si oamenii de afaceri cu experienta recomanda insa ca acesti bani sa fie investiti ca sa produca la randul lor bani si sa nu se duca pe apa sambetei.

Analistii cred in banci

„Modul in care vor fi investiti acesti bani depinde foarte mult de cel care ii castiga. Daca este un om obisnuit ii recomand sa investeasca 25% din castig pe piata de capital, 60% in titluri de stat si in depozite in banci unde dobanda este 7% si 200.000 de lei in imobiliare unde inca mai merg investitiile in terenuri”, spune analistul financiar Bogdan Baltazar.

El crede ca o investitie in industrie nu ar fi prea profitabila acum, decat cu exceptia unei francize.

Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, spune ca nu a auzit de nimeni care sa devina un bun om de afaceri dupa ce a castigat la loto. „Acesta e reversul medaliei, vorba englezului: „Easy come, easy go” (n.n. - banii castigati usor se duc repede)”.

In IT sau in electrocasnice?

Recomandarile antreprenorilor pentru castigul de 6 milioane de euro vizeaza industria care i-a imbogatit. Dan Ostahie, proprietarul lantului de magazine Altex, spune ca nu joaca la Loto, astfel ca n-ar putea sa intre in posesia celor 6 milioane de euro.

Dar ii recomanda viitorului castigator sa investeasca banii in lantul Altex. „Consider ca este cea mai buna oportunitate de business la momentul actual”, ne-a spus Ostahie.

Radu Georgescu, proprietarul GeCad, apreciaza ca investitiile merita sa fie derulate acum in industria de software si inainteaza chiar un scenariu al viitoarei afaceri.

„Nu merita sa investesti in hardware. Dar software-ul aduce multi bani si are potential mai mare pe termen mai lung. Merita sa investesti acum putini bani intr-o companie care produce soft propriu - nu in cele care scriu cod pentru clienti din afara, la comanda - pentru ca peste cativa ani, putini, vei scoate de sute de ori mai mult”, spune Georgescu.

de Catalin Balan, Adelina Vlad

integral in EvZ