Cotidianul

Pregatiri pentru retrageri militare "neplanificate"

de     Cotidianul
Sâmbătă, 4 august 2007, 0:00MAPN a publicat ieri un proiect legislativ ce modifica Legea nr. 42/2004, principala noutate fiind introducerea procedurii de "retragere neplanificata" a fortelor armate romanesti dislocate in afara tarii.

Conform initiativei legislative, retragerea neplanificata poate fi decisa de Parlament, dupa o propunere a CSAT. Acest tip de retragere ar fi posibil intr-un interval mai mic de sase luni, in situatii de constrangeri bugetare, dezastre sau daca exista o decizie politica in acest sens.

Proiectul MApN mai prevede o modificare importanta, si anume ca propunerea de participare la operatiuni in afara tarii sa cuprinda si o estimare a costurilor. Ambele modificari propuse de minister trimit la argumentele pe care PNL le-a invocat in ultimul an cand a vorbit cu insistenta despre retragerea trupelor din Irak.

Argumentul cel mai des folosit de liberali a fost ca retragerea se impune pentru ca Romania nu-si poate permite financiar mentinerea acestor trupe. Prevederea ca propunerea de dislocare de trupe sa fie insotita de o estimare a costurilor este relativ ambigua, neprecizand in ce interval de timp ar trebui facute calculele respective.

Sintagma "retragere neplanificata" este si ea echivoca si surprinde mai ales pentru ca PNL a vorbit intotdeauna de o retragere in conformitate cu un calendar precis.

Ministerul Apararii Nationale propune modificarea legii ce reglementeaza participarea trupelor romanesti in misiuni externe astfel incat ele sa poata fi retrase prin voia Parlamentului.

de Simona Popescu
integral in Romania Libera


43 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version