Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o capitalizare a Bursei de Valori Bucuresti de 90 miliarde de lei in 2007, in crestere cu 22,8 la suta fata de anul 2006. In primul semestru al anului in curs, capitalizarea BVB a ajuns la 87,98 miliarde de lei, mai mult cu 59,3 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006, se arata intr-un studiu al CNP despre evolutia Bursei de la Bucuresti.

Valoarea totala a tranzactiilor se va cifra la 15 miliarde de lei, in urcare cu 40,2 procente fata de lichiditatea inregistrata in anul anterior, in conditiile in care in primele sase luni din 2007 totalul schimburilor s-a situat la 7,487 miliarde de lei, in crestere cu 63,5 la suta fata de semestrul I din 2005.

Pentru indicele BET, care arata evolutia cotatiilor celor mai lichide actiuni listate, CNP estimeaza o crestere de 20,5 la suta in acest an. Pe primul semestru, cresterea a fost de 37 la suta.

"Pentru urmatoarele trei luni ne putem astepta la o usoara diminuare a valorilor indicatorilor, ca efect al perioadei de vacanta, fiind posibila o evolutie de palier", se spune in studiul CNP.

Stabilizare si interes crescut

In al doilea trimestru din 2007, BVB si RASDAQ au urmat trendul pozitiv inregistrat in primele trei luni. Potrivit CNP, ceea ce este specific acestei perioade si, in general, primului semestru al anului 2007 este faptul ca pare a nu se mai repeta declinul din anii precedenti care se producea in lunile februarie-martie si se extindea pe tot parcursul verii.

Cele sase luni parcurse pana acum indica o stabilizare si un interes crescut pentru aceste piete. La sfarsitul trimestrului al II-lea al anului 2007, indicii BVB au inregistrat cresteri semnificative fata de luna martie, indicele BET-FI cunoscand cea mai puternica apreciere (47,6%), fata de cresterea indicelui BET-C de 18 la suta sau circa 13 la suta a indicelui BET.

integral in Romania Libera