Dupa saptamani de scandal politic, se parea ca guvernul a reusit sa evite raspunsul la intrebarea simpla: "De unde bani pentru majorarea pensiilor cu nu mai putin de 40% intr-un an?".

Primeste insa o lovitura dura chiar din interior. Sebastian Vladescu pare sa stie raspunsul la intrebare si... ameninta cu demisia.

Iar pana acum nu s-a prea auzit ca un membru marcant al Executivului sa-si dea demisia din cauza dezacordurilor privind un act normativ, sustinut chiar de colegii lui politici.

"Avem viziuni diferite. Cresterea pensiilor este nesustenabila. Nu stiu care sunt sursele de finantare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcana.

Voi pleca pentru ca nu mai am ce face aici", a tinut ieri sa transmita fostul ministru de finante si actualul secretar de stat in acelasi minister, Sebastian Vladescu, intr-o declaratie catre NewsIn.

El a lasat sa se inteleaga ca demisia ar putea surveni in cateva luni, dupa ce va finaliza privatizarea Automobile Craiova, fiind presedintele Comisiei de privatizare, si dupa ce Comisia Europeana va aproba, in septembrie, ultimele doua Programe Operationale Sectoriale.

„Pana imi voi termina treaba"

„Voi pleca atunci cand imi voi termina treaba", ne-a declarat ieri Vladescu, fara prea multe amanunte, „pentru ca e duminica si sunt in vacanta".

Cat priveste motivul invocat al demisiei, lipsa de sustenabilitate a cresterii pensiilor, spune ca pozitia sa este deja cunoscuta, inca din momentul cand „a fost facuta propunerea".

„O majorare atat de abrupta se va resimti destul de mult in buget, undeva peste doua miliarde de euro, aproximativ 2% din PIB, si efortul va fi pe termen lung, iar pana la urma sumele vor fi luate de la investitii", spunea, in iunie, secretarul de stat. O declaratie stridenta intr-un sir de asigurari oficiale optimiste venite de la guvern, in special de la ministrul de finante.

Varujan Vosganian nu inceta sa vorbeasca despre faptul ca bugetul poate suporta fara probleme marirea pensiilor, datorita cresterii economice solide.

Recent, la prezentarea bugetului pe 2008, ministrul Vosganian a iesit din nou la rampa cu o declaratie neobisnuit de optimista - veniturile vor ajunge la 39% din Produsul Intern Brut. Pentru anul acesta, guvernul mizeaza pe un procent de 34% si acesta considerat insa optimist, in conditiile in care, in 2006, cand nu au fost probleme precum seceta, veniturile nu au trecut peste 30%.

Un articol de Cristian Stefan

Integral in Adevarul