Cardul permite achizitia de produse disponibile in farmacii in limita a 150 sau 300 de lei, in functie de tipul de card achizitionat, Respiro Standard sau Respiro Optim. Creditul este fara dobanda, iar rambursarea sumelor se face in rate egale, in doua, respectiv trei luni consecutive, prima rata fiind achitata la o luna de la utilizarea cardului.

"Estimam ca vom emite circa 30.000 de carduri pana la sfarsitul anului si circa un milion in urmatorii cinci ani", a declarat pentru Business Standard Dragos Dinu, CEO A&D Pharma.

Cardul de credit este disponibil deocamdata numai in cele 213 farmacii Sensiblu, reteaua de retail a A&D Pharma. Dinu estimeaza insa ca, pana in 2012, cardul va fi disponibil in peste 2.000 de farmacii la nivel national. La acest moment, in Romania sunt circa 5.000 de farmacii.

Cardul, lansat oficial vineri, a functi onat timp de doi ani ca proiect-pilot in sase farmacii, initial cu o limita de credit de 60 de lei.

"Solicitarea de crestere a plafonului-limita la 150, respectiv 300 de lei a venit din partea celor 500 de utilizatori activi ai acestui produs", spune Dinu. Compania va decide cum va dezvolta acest produs in functie de evolutia lui pe piata, a adaugat Dinu.

Oficialul A&D Pharma nu a dorit sa ofere la acest moment o estimare asupra impactului cardului de credit asupra vanzarilor in farmacii, dar a precizat ca peste sase luni va fi facuta o raportare asupra acestor evolutii.

Formularul pentru card poate fi obtinut direct din farmacie, iar tot in farmacie utilizatorul de card Respiro poate plati ratele sau poate obtine informatii despre cont.

Costurile asociate cardurilor sunt o taxa de eligibilitate de 3,4 lei pentru Respiro Standard, respectiv cinci lei pentru Respiro Optim, o taxa de emitere a cardului de 3,9 lei si o taxa anuala de administrare de 30,7 lei, respectiv de 47 lei pentru Respiro Optim.

Cardul Respiro este lansat de Lauren Finance IFN, prima institutie financiara specializata in domeniul farmaceutic, infiintata in august 2004 si parte a grupului A&D Pharma din august 2006.

A&D Pharma este singura afacere din Romania listata la Bursa de Valori din Londra, din octombrie 2006, actiunile sale fiind tranzactionate sub forma de Certificate Globale de Depozit.

Un articol de Delia Budurca

Integral in Business Standard