Deputatul rus Aleksandr Hinstein scrie o carte despre „Oligarhii de la drumul mare”. Lucrarea destrama miturile care s-au tesut in jurul celor mai cunoscuti oligarhi ai Rusiei, anunta cotidianul Komsomolskaia pravda, care publica si un interviu, pe aceasta tema, cu autorul lucrarii.

Principalii „actori” ai cartii care va fi lansata in septembrie, sunt Boris Berezovski si Roman Abramovici. Cartea se va vinde impreuna cu doua CD-uri cu inregistrari de convorbiri telefonice.

„Mi-am propus sa fiu obiectiv si de aceea le-am propus celor doi eroi sa participe ei insisi la scrierea cartii. Mai precis, ca fiecare sa traga concluzia lui. Si le-am promis ca toate comentariile lor nu vor fi modificate.

Intr-un final Abramovici m-a intrebat daca nu ar fi posibil ca lucrarea sa fie exclusiv despre Berezovski.

Iar Berezovski mi-a raspuns ca prefera sa-i citeasca pe Bulgakov si Nabokov, pentru ca eu sunt agent al serviciilor speciale si ca tot ce fac este din star prost si neinteresant din punctul lui de vedere”, a dezvaluit de la bun inceput Hinstein.

KP: Ce fel de carte a iesit?

AH: Vreau sa precizez inainte de toate ca Berezovski si Abramovici sunt un fel de oameni "fantoma". In jurul lor s-au tesut numeroase legende, create fie de ei insisi, fie de anturajul lor si care sunt, uneori, foarte departe de adevar.

KP: Ce fel de legende?

AH: Dintre cele mai diferite. Cel mai stralucitor exemplu este, desigur, Berezovski si cele trei mituri de imagine: ca a fost un iminent om de stiinta, ca a fost nasul Kremlinului si ca a fost un om de afaceri plin de succes.

KP: Si nu e asa?

AH: Fireste ca nu! Berezovski nu a fost niciodata un mare om de stiinta. A fost un banal cercetator. Pana si lucrarile de disertatie sunt scrise de prietenii lui, Berezovski fiind doar coautor al lucrarilor. In ce priveste Kremlinul, Berezovski a fost omul potrivit la momentul potrivit. El incasa toate reprosurile.

La capitol afaceri, singura structura viabila creata de el a fost Logovaz, si aia adusa in pragul falimentului, pana la urma. Restul au fost numai esecuri. Aeroflot a ramas de pe urma lui cu uriase datorii, Sibneft nu a reusit nimic sub conducerea lui, iar mijloacele lui de informare in masa nu i-au adus vreodata beneficii.

KP: Totusi, a strans miliarde de dolari!

AH: Berezovski a fost un foarte bun organizator si stia sa cucereasca increderea oamenilor, sa intre in relatii stranse cu ei. A fost un fel de „parazit”, un om care a stiut, inca din perioada sovietica, sa scoata profit din orice. De aceea oamenii au nutrit admiratie fata de el.

Chiar si dupa povestea scandaloasa si destul de putin cunoscuta, cand in 1979 a fost arestat de organele de securitate pentru specula in orasul Mahacikala.

KP: E adevarat?

AH: Tot ce scriu in cartea mea este adevarat. Inclusiv faptul ca in 1979 Berezovski a fost cooptat de KGB. Oficial, el a fost exclus din reteaua de agenti la inceputul anilor 90.

KP: Ce se stie despre Berezokvski zilelor noastre?

AH: Berezovski traieste doar pentru razbunare. Motivatia lui este cea a unei femei sedusa, dar abandonata. Fata de Putin, atitudinea lui nu este atat pragmatica, mai degraba exclusiv emotionala. Si-a cumparat chiar un labrador, despre care spune ca e din aceeasi ramura cu cel al lui Putin. A tinut la Putin, dar Putin l-a suparat. Acum vrea sa se razbune.

Cred ca in cinci ani, toti banii pe care i-a obtinut dupa despartirea de omul de afaceri Badri Patarkatisvili vor fi cheltuiti pentru lupta impotriva regimului.