Cheia prezentarii de azi a Guvernatorului BNR sta in urmatoarea propozitie:

Cresterile salariale sunt atat de mari incat intr-o perspectiva de cateva luni, si in prima parte a anului viitor, eu nu vad o problema a pensiilor. Nu pensiile, ci politica veniturilor in general, este nesustenabila pe termen lung, mult peste anticipari.

Multe organizatii mass-media s-au grabit sa concluzioneze ca Isarescu a spus ca marirea pensiilor nu are impact economic sau ca ar fi integral finantata din marirea salariilor. Acest lucru este adevarat doar pentru 2007 si pentru prima parte a anului viitor. Ce se va intampla dupa 1 iulie 2008 ramane un mare semn de intrebare si ingrijorare.

Dealtfel, si ministrul Muncii declara (cf. ziarului Cotidianul de azi):

Bugetul asigurarilor sociale va fi pe excedent in 2008, urmeaza ca din 2009 sa ramina in sarcina Guvernului viitor ce prioritati are: vrea sa dea trei miliarde de euro pentru avioane sau pentru sase milioane de pensionari.

Acelasi ministru al Muncii este insa constient de presiunile asupra bugetului si, din aceasta cauza a anuntat reducerea cheltuielilor cu bugetarii cu 10%. Este un anunt ce va fi implementat cu greu. Constient este si dl. Vladescu, secretar de stat in MEF prin poztiile sale critice la adresa noii legi a pensiilor.

In ceea ce priveste inflatia, comentariile guvernatorului au fost de bun simt; inflatia, desi a crescut in ultima perioada, este si va fi tinuta sub control.

Ce se va intampla cu dobanda de referinta in urmatoarele 12 luni? Personal cred ca va varia putin in jurul valorii de 7%.

dezbate pe blogul lui Emil Stoica