Sute de milioane de dolari au investit cofondatorii Larry Page si Sergey Brin in ultimul proiect de anvergura al companiei Google, pe care prefera sa il tina departe de ochii jurnalistilor: un telefon mobil dotat cu sistemul de operare Linux.

Compania a semnat deja un contract cu grupul taiwanez High Tech Computer Corp. pentru a dezvolta un astfel de model care sa fie lansat anul viitor, potrivit unui articol din „Wall Street Journal“.

Citeva prototipuri ale acestuia au iesit deja din miinile expertilor Google, au mai precizat jurnalistii americani, potrivit unor surse „familiare cu planurile companiei“. Cu toate acestea, oamenii care au reusit sa vada aceste prototipuri spun ca nu se prezinta la fel de revolutionare ca iPhone-ul lui Steve Jobs.

Unul dintre ele a fost asemuit cu un telefon Nokia subtire, cu tastatura glisanta, iar altul imita un BlackBerry. Nu se stie exact ce fabricanti ar putea construi noile produse Google, dar sursele citate de „Wall Street Journal“ spun ca au fost discutate deja detalii tehnice cu producatori ca LG Electronics, din Coreea de Sud.

Mai mult decit atit, potrivit zvonurilor, Google a pus in garda deja o serie de parteneri axati pe componente hardware si software, precum si firme de transport.

Pina acum, presa a prezentat stirea despre GPhone doar in urma unor zvonuri din industrie: reprezentantii Google nu au anuntat inca oficial demersul lor si au evitat sa dea un raspuns clar in privinta acestor informatii. Ei s-au rezumat in a declara ca sint interesati de piata wireless si ca lucreaza la servicii si produse care ar putea fi folosite pe telefoanele mobile.

„Ceea ce este interesant in domeniul publicitatii pe telefonul mobil e ca reclamele sint de doua ori mai profitabile, pentru ca sint mult mai personale“, a declarat Eric Schmidt, presedintele Google, iar unul dintre obiectivele principale ale companiei este acela de a cistiga o parte din piata publicitatii pe celulare, care se va ridica la 11 miliarde de dolari in 2011, potrivit

timesonline.co.uk. In acest domeniu, compania spera sa refaca succesul de pe Internet, actionind ca un broker pentru publicitarii mobili, mai spun jurnalistii britanici. Pina acum, esecul serviciilor 3G si lipsa posibilitatilor web au tinut aceasta piata pe loc.

Google a inceput deja sa curteze operatori de telefonie mobila din SUA si Europa. Potrivit Anian, o companie detinuta de Reuters care urmareste trendurile din industrie pentru investitori, T-Mobile, firma detinuta de Deutsche Telekom, ar putea deveni partenerul american al Google, iar compania Orange ar vinde telefoanele pe alte piete.

Integral in Cotidianul

de Alexandra Badicioiu, Ionut Dulamita