Seceta, dar mai ales intermediarii vor scumpi legumele si fructele cu 50% pana la toamna. Si conservele din legume si fructe vor avea preturi cu 30 pana la 50% mai mari, in acest caz motivul principal fiind productia scazuta. Totodata, 60% din necesarul de legume si fructe va proveni din import, spun chiar reprezentantii firmelor de profil.

Mai mult, produsele autohtone nu vor fi chiar asa de gustoase deoarece seceta a diminuat mult din calitate. „Vina scumpirii este impartita, 40% apartinand secetei, iar 60% intermediarilor si producatorilor.

Sa spunem ca eu ca producator vand kilogramul de piersici cu 1,5 lei, cumparatorul ii mai adauga un TVA de 19% , astfel ca un kilogram ajunge la 1,8 lei si apoi il vinde mai departe cu un pret mai mare pentru ca trebuie sa acopere transport si alte cheltuieli. Ajunge in final la cel care il pune pe piata la circa 5 lei.

Pana in toamna preturile evident vor fi mult mai mari”, a declarat Serban Aurel , director executiv Fluvimedia Medgidia. Datele arata ca cele mai multe dintre legumele si fructele existente pe piata au preturi de 3-4 ori mai mari decat acum un an. Spre exemplu, rosiile se vand la aceasta data cu preturi de 3,5 ori mai mari decat in vara lui 2006. Varza este de trei ori mai scumpa, la fel si castravetii sau ardeii.

Integral in Gandul

de Paul Barbu