Fondul britanic ECPC si-a vandut proprietatile din tara noastra. Este vorba de PVG Tower, Construdava si Millennium Business Center, care au fost cumparate de catre Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), subdiviziune a Allianz Grup.

Oficialii sustin ca piata autohtona nu mai este rentabila. Compania deruleaza investitii sustinute in Bulgaria.

Pana nu de mult, randamentele ridicate ale Romaniei si Bulgariei, doua piete aflate in plina dezvoltare, atrageau in egala masura investitorii straini, multi dintre acestia dorindu-se prezenti pe ambele fronturi.

Iata insa ca nu a trecut mult de la aderare - ce a dus, odata cu majorarea numarului de actori pe scena imobiliara autohtona, si la scaderea randamentelor -, ca diferentierile dintre cele doua tari au si inceput sa apara.

Un prim semnal de alarma - pentru tara noastra - a fost tras de anuntul conform caruia compania britanica Charlemagne Capital, prin fondul sau de investitii European Convergence Property Company - ECPC, si-a vandut cele trei cladiri de birouri din Romania.

Este vorba de PVG Tower, Construdava si Millennium Business Center, care au fost cumparate de catre Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), subdiviziune a Allianz Grup. La o tranzactie in valoare totala de 110,5 milioane euro, rentabilitatea estimata de companie pentru fiecare dintre cele trei centre comerciale Bucuresti este de 6,40, 6,55 si, respectiv, 7,20%.

Care este motivul acestei decizii drastice de a parasi piata comerciala autohtona? Este vorba de scaderea rentabilitatii pietei romanesti din ultima perioada - aceasta a devenit, se pare, o realitate destul de acuta pentru ca cei de la ECPC sa afirme ca nu mai vor sa deruleze investitii in tara noastra.

Pe de alta parte, cei de la ECPC isi continua investitiile in forta pe piata bulgara. Astfel, nu numai ca fondul isi pastreaza achizitiile de pana acum - printre care mall-ul din Veliko Tirnovo -, dar va construi, in colaborare cu Megahim, un alt mall, in localitatea Ruse. O investitie ce se ridica la 30 milioane euro, ce va fi definitivata in urmatorii 2 ani.

Integral in Curierul National

de Veselin Stoianov, Adriana Dragusin