Lipsa unor date statistice incurajeaza specula. Preturile locuintelor cresc, iar singurul punct de reper cu privire la nivelul pietei il reprezinta anunturile de mica publicitate din ziare. Acestea nu exprima insa valoarea la care se realizeaza tranzactiile, ci pretentiile proprietarilor.

Nu exista date statistice cu privire la preturile la care s-au realizat tranzactiile, ceea ce, spun specialistii, a contribuit la inflatia imobiliara. In Bulgaria, situatia este alta.

Pe site-ul Institutului National de Statistica din Bulgaria se pot gasi preturile medii ale locuintelor din cele mai importante 28 de orase ale tarii. Se poate afla ca pretul mediu al proprietatilor rezidentiale a fost de 1.041,1 leva (533 de euro) pe metru patrat, comparativ cu 988,2 leva (506 euro) pe metru patrat in primul trimestru din 2007.

In Varna sint cele mai mari preturi, de 1.710 leva (875 de euro) pe metru patrat, in crestere cu 3,9%. Pe locul al doilea se afla capitala Sofia, cu o medie a preturilor la locuinte de 1.648 de leva (843 de euro) pe metru patrat, in crestere cu 3,8%. O astfel de evaluare nu este posibila pentru piata din Romania.

„De cind au disparut notarii de stat, au disparut si statisticile cu privire la evolutia pietei imobiliare“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Acesta considera ca lipsa unor astfel de date are efecte grave asupra pietei. „Lipsa datelor incurajeaza specula si aduce degringolada. Cred ca aceasta ceata de pe piata este interesat tinuta.

Se cunosc tranzactiile mari, dar despre cele mici, care reprezinta un segment important al pietei, nu se spune nimic“, considera Liviu Ureche.

Investitorii ar fi si ei avantajati de existenta unor astfel de date. „Ar fi utile astfel de date. Notarii ar fi cei care ar putea sa furnizeze niste date statistice. Nu ar fi probleme, deoarece nu ne intereseaza identitati, ci doar preturi.

Ar fi un indicator util, deoarece am sti unde sa investim“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Integral in Cotidianul