Un grup de oameni de afaceri, printre care se numara actionari de la Real Madrid, cumpara teren in Ardeal pentru a cultiva capsune si legume. Intr-o prima etapa, ei vor investi 50 de milioane de euro. Programul investitional va incepe chiar in acest an.

Fructe si legume pentru piata iberica

Spaniolii au inceput negocierile pentru cumpararea a 150 de hectare de teren din zona Turda-Campia Turzii, a declarat partenerul roman al grupului de oameni de afaceri, consilierul local din Campia Turzii, Avram Gal. Acesta a afirmat ca nu poate spune zona exacta unde vor fi cumparate terenuri, de teama ca proprietarii lor sa nu urce foarte mult preturile.

Avram Gal spune ca spaniolii vor sa produca in principal capsune. El a adaugat ca pe unele parcele de teren vor fi cultivate si alte fructe ori legume. "Spaniolii detin afaceri importante in domeniul agricol. Ei au terenuri in Maroc si in Spania. Investitia din Romania le-ar permite sa aprovizioneze piata din Spania tot timpul anului cu fructe si legume proaspete", a spus Gal.

Totodata, spaniolii vor sa importe in Romania portocale cultivate in zona Valencia. Intentiile spaniolilor de a investi in agricultura din Romania au fost confirmate si de deputatul Mircia Giurgiu, care a spus ca investitorii sunt foarte seriosi. Printre ei se numara avocatul Alfredo Sanchez, unul dintre juristii care au lucrat pentru conducatorii clubului de fotbal Real Madrid, ori Ramon Sales.

Ei au infiintat deja doua firme in Romania, SpanRom si HormiRom. Acestora ar urma sa li se alature si celebrul Juan de la Peña, unul dintre actionarii clubului Real Madrid si al gigantului petrolier Repsol. Juan de la Peña a vizitat deja zona unde ar urma sa cumpere terenurile.

Pur si simplu, spanioli au ajuns la concluzia ca, decat sa importe capsunari din Romania, ar fi de preferat sa exporte productia cu totul.

Investitii variate

Investitiile spaniolilor nu se vor rezuma doar la agricultura. In domeniul turismului, probabil in zona Cheile Turzii-Cheile Tureniului, ar urma sa construiasca un sat de vacanta, pe o suprafata de 30 de hectare. Acesta va include un hotel de lux, case de vacanta, piscina etc.

Integral in Romania Libera