Guvernatorul Mugur Isarescu prevede o mica apocalipsa economica pe viitor, scrie Cotidianul. El a vorbit

chiar de "un cod galben pentru aceasta problema", generat de politica de crestere a veniturilor salariale peste ritmul de majorare a productivitatii muncii, noteaza si Romania Libera. In schimb, Ziarul Financiar sustine ca BNR are o viziune mai optimista decat majoritatea analistilor in privinta evolutiei inflatiei in partea a doua a anului. Totodata, in paginile EvZ se gaseste explicatia la ce umfla inflatia din acest an.

Mica apocalipsa economica

Banca Nationala are previziuni mai putin optimiste in ceea ce priveste evolutia parametrilor economici in 2007. „BNR a revizuit usor in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an“, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Oficialul bancii centrale a insistat asupra faptului ca institutia pe care o conduce face prognozele luind in calcul doar „informatiile certe din prezent“. Cresterea chiriilor de stat, efectele secetei si avansul preturilor internationale ale petrolului sint principalele cauze care ar putea conduce la reinflamarea cresterii preturilor.

De altfel, in luna iunie, inflatia a fost cu 0,5% peste nivelul prognozat de Banca Nationala. Preturile volatile (legume, fructe), care au ajutat substantial BNR sa atinga tinta de inflatie in 2006, inregistreaza acum o crestere importanta provocata de valurile de canicula.

Comparativ cu luna martie, in iunie, preturile volatile au crescut cu 3,6 puncte procentuale, potrivit raportului BNR. Totusi, anualizat, cresterea preturilor volatile este inca negativa (-0,3% in iunie).

„Efectele secetei, mai ales asupra produselor animaliere, se vor vedea pina la sfirsitul primaverii anului 2008“, a declarat guvernatorul. Preturile administrate, in principal chiriile, care au crescut cu 320%, au contribuit si ele la usoara reinflamare a inflatiei.

„Preturile administrate tin indicele general la niveluri peste media Uniunii Europene“, a mai spus guvernatorul Isarescu. Nu in ultimul rind, BNR se uita cu atentie la majorarea veniturilor care la jumatatea anului era de doua ori mai mare decit cresterea estimata a productivitatii (25%, fata de 10%).

„Cistigurile de productivitate s-au erodat, in timp ce salariile au crescut“, a precizat guvernatorul BNR. Pentru 2008, prognoza BNR e mai optimista, fiind cu 0,5% mai mica decit evaluarea precedenta. (de Serban Buscu)

Integral in Cotidianul

Cod galben pe salarii

Politica de crestere a veniturilor salariale peste ritmul de majorare a productivitatii muncii reprezinta cel mai mare risc pentru proiectia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) referitoare la inflatia pe 2007 si 2008.

"Avem chiar un cod galben pentru aceasta problema", a spus ieri guvernatorul Mugur Isarescu. Situatia genereaza efecte in lant, precum majorarea pensiilor sau cresterea creditarii, a explicat el. La jumatatea acestui an, cresterea medie a salariilor a fost de 20%, dublu fata de estimarile Comisiei Nationale de Prognoza.

Tendinta se va face simtita si in perioada urmatoare. "Nu vad ca intr-un an electoral cresterile salariale sa se tempereze", a precizat guvernatorul. El a explicat ca, in viziunea bancii centrale, nu cresterea pensiilor constituie un risc major, ea fiind de fapt un rezultat al majorarilor salariale.

In aceste conditii, bugetul asigurarilor sociale de stat (BASS) isi va pastra sau chiar spori excedentul, care recent se ridica la peste jumatate de miliard de euro. (de Adrian Barbulescu)

Integral in Romania Libera

Ce umfla inflatia

Cresterea preturilor peste nivelul estimat, in special marirea chiriilor in imobilele detinute de stat, scumpirea legumelor si fructelor in urma secetei si scumpirea petrolului sunt factorii care au dus la schimbarea prognozei avansate de BNR in urma cu trei luni.

O parte din scumpirea barilului de petrol pe pietele internationale a fost conmpensata de aprecierea leului, astfel ca preturile practicate pe piata interna nu au reflectat integral marirea pretului titeiului. Pe de alta parte, intrarea in UE si cresterea competitiei in comert au avut efecte pozitive asupra preturilor. (de Consuela Stegarescu)

Integral in EvZ