Talibanii, care detin de peste doua saptamani 21 ostatici sud-coreeni, au anuntat sa sunt dispusi sa elibereze femeile tinute captive, in schimbul unui numar egal de simpatizanti afgani aflati in inchisoare, relateaza AFP. Potrivit purtatorului de cuvant al talibanilor, acestia cer eliberarea unor femei condamnate pentru ca au oferit alimente si adapost fundamentalistilor.

''Nu stim exact numarul femeilor talibane intemnitate, insa, daca autoritatile afgane le pun in libertate, o vom face si noi cu un numar egal de ostatice'', a declarat purtatorul de cuvant Yussuf Ahmadi pentru agentia Yonhap.

Soarta ostaticilor sud-coreeni este in continuare incerta, dupa ce presedintele afgan Hamid Karzai si cel american George W. Bush au respins, luni, orice concesie referitoare la detinuti talibani.

Interventia Yonhap survine in contextul zvonurilor privind inrautatirea starii de sanatate a doua sud-coreence bolnave, informatii pe care ministrul sud-coreean de Externe, Song Min-Soon, le-a dezmintit.

"Starea de sanatate a ostaticilor nu poate fi buna dupa 20 de zile de captivitate, insa nu putem vorbi deocamdata de cazuri grave", a declarat ministrul, adaugand ca nu exista indicii care sa confirme aceste zvonuri.

Talibanii, care au ucis deja doi ostatici din grupul de 23 de evanghelisti sud-coreeni rapiti la 19 iulie in provincia Ghazni, au amenintat ca vor mai executa captivi, daca autoritatile nu ii elibereaza pe detinutii islamisti.

Potrivit BBC News, liderul de la Kabul, Hamid Karzai, aflat intr-o vizita oficiala in Statele Unite, a precizat insa ca militantii talibani sunt o forta care a fost invinsa si care nu mai reprezinta o amenintare la adresa guvernului.

El a subliniat totusi ca insurgentii continua sa fie un pericol pentru civilii din Afganistan.