Imi amintesc, cu amuzament si ingrijorare, rezultatul tentativei anterioare de a re-stabili data alegerilor europarlamentare: nu s-a fixat nici un fel de data, in schimb reprezentantii partidelor au declarat ca au ajuns la un compromis privind organizarea lor cat mai rapida - probabil ca prin noiembrie.

Am fost amuzat de modul frivol si absurd in care se foloseste termenul “compromis”, si ingrijorat de faptul ca distinsii reprezentanti ai partidelor nu par sa fie deloc constienti ca sunt frivoli si absurzi in jocul acesta de-a v-ati ascunselea cu data alegerilor.

Macar toate astea nu sunt o surpriza, daca tinem cont de modul in care a ajuns sa fie nevoie ca data aceasta sa fie re-stabilita, si motivele oferite. Politica romaneasca se invarte in cerc.

Astazi mai dam o tura, cu presedintele PNL al Camerei. “Bogdan Olteanu crede ca euroalegerile vor avea loc cel tarziu in decembrie” anunta stirea NewsIn, preluata de Cotidianul. Presupunand, cu buna-credinta, ca e vorba totusi de anul acesta, stirea aduce o bine-venita clarificare.

Inca cateva compromisuri privind organizarea lor cat mai rapida si riscam sa fie organizate prin 2009, la termen, ca tot se practica pe la noi gruparea lor. Spune stirea,

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, azi, ca alegerile pentru Parlamentul European ar putea avea loc la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie.

Olteanu a mai spus ca partidele se vor intruni inca odata in septembrie pentru a stabili data euroalegerilor si ca nu i se pare tarziu daca acestea vor fi organizate in decembrie pentru ca legislatia spune ca Hotararea de Guvern trebuie emisa cu 60 de zile inainte de data alegerilor, iar Tratatul de Aderare impune Romaniei sa aiba eurodeputati alesi pana la 31 decembrie.

Hm, problema mea e ca “legislatia” cu pricina, mai precis legea 33 din 2007, spune la articolul 8 ca data alegerilor se stabileste cu 90 de zile inainte, nu cu 60. Si n-am vazut in cele doua OUG-uri care amendeaza legea sa existe o derogare de la prevederea asta.

Cu alte cuvinte, daca data va fi stabilita in septembrie, atunci alegerile efective nu pot avea loc decat in decembrie, rezolvarea eventualelor contestatii, validarea rezultatelor si stabilirea mandatelor va trebui sa fie facuta tot atunci.

Sau poate, cine stie, va fi emis un alt OUG, ca doar si asta s-a vazut: imediat ce s-a adoptat legea de parlament guvernul a adoptat o Ordonanta de modificare mai vasta decat legea in sine. E drept ca apoi urgenta a disparut (ordonanta a ramas), pentru ca premierul s-a razgandit si alegerile au fost amanate.

Cu alte cuvinte, tinand cont de antecendete, asigurarea data de dl Olteanu ar fi trebuit sa sune cam asa, oferita - evident! - cu toata convingerea si hotararea: “Daca se va da o Ordonanta de Urgenta care sa modifice legea, daca nu intervine ceva, daca nu ne razgandim, daca vom ajunge la un compromis, atunci alegerile europene ar putea avea loc in noiembrie sau decembrie, eventual.”

Dezbate pe blogul lui Doc