Cu o valoare de peste 200 milioane de euro, corespunzatoare unei productii de aproximativ 250.000 de tone anual, piata interna este controlata de companiile americane Bunge si Cargill,

care acopera mai mult de jumatate din consum, in timp ce lista producatorilor romani include firme precum Argus Constanta, Ultex Tandarei si Ulerom Vaslui.

Potrivit estimarilor Business Standard, liderul pietei este Bunge, cu o cota de 45%, urmata de Cargill si Argus Constanta care isi impart urmatoarele doua pozitii cu o cota de peste 11%.

Principalul jucator pe piata este grupul american Bunge, cu o cota de circa 45%, in urma preluarii in acest an a diviziei de ulei a firmei Agricover Buzau, companie care detinea marca Ulvex, cel mai vandut brand din punct de vedere al volumului, la nivel local.

Dupa renuntarea la afacerea cu ulei, Agricover, firma controlata de investitorii iranieni care controleaza compania Prodal '94, producatorul marcilor Stalinskaya si Wembley, isi va concentra activitatea pe domeniul agricol.

Preluarea fabricii Agricover de la Buzau a fost insotita insa de inchiderea unitatii Bunge de la Oradea, a carei productie va fi relocata la unitatile detinute de grup la Iasi si intr-o localitate din Ungaria, situata in apropiere de granita cu Romania, potrivit oficialilor grupului american.

"Productia pentru partea de Vest a tarii va fi preluata de fabrica Unirea Iasi si de unitatea Bunge din Martfu, Ungaria", a declarat Michael Whitney, directorul general al Bunge Romania, care a precizat ca la fabrica de la Oradea costurile industriale se ridicau cu mult peste cheltuielile inregistrate de unitati similare din cadrul grupului.

Fabrica de la Oradea a inregistrat pierderi de peste doua milioane de euro in 2005, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Integral in Business Standard