"Este prima banca care a creat norme de creditare referitoare si la cardurile de credit"dintre entitatile care"au primit deja avizul BNR", a precizat Ghetea.

Presedintele CEC a precizat ca la primirea cardurilor de credit, veniturile nete ale clientilor vor fi calculate conform noilor norme, care impun o limita de indatorare de 65% din salariu, cosul minim legal pentru clientii de la orase, respectiv 65% din acesta pentru clientii de la sate.

Veniturile eligibile se compun in principal din venituri din salarii, pensii, activitatea agricola, activitati independente, chirii, dividende, in functie de tipul de credit solicitat, din care"se scad cheltuielile cu utilitatile si cheltuielile de subzistenta, determinate in functie de numarul de persoane din care este compusa familia.

Potrivit noilor norme, plafonul maxim pentru credit pe card sau descoperit de cont este de pana la noua venituri lunare nete, dar nu mai mult de 40.000 lei.

"In aceasta luna vom face informarea si instruirea"personalului bancii din teritoriu asupra noilor conditii de creditare, iar de la 1 septembrie si poate chiar mai devreme vom incepe sa vindem produse dupa noile norme", a"mai spus Ghetea.

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC)"este a saptea banca de pe piata romaneasca care are normele "stampilate" de banca centrala, dupa Alpha Bank Romania (pe 8 mai),

BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Romania (pe 10 iulie) si Banca Transilvania (pe 24 iulie).

Integral in Business Standard