La doar 40 de ani, presedintele executiv este numarul doi in Uniune si este considerat succesorul de drept al presedintelui UDMR, Marko Bela.

Dupa ce colegul sau, Zsolt Nagy - unul dintre cei mai apropiati oameni a lui Marko - a intrat in scandalul privatizarilor tradate, cariera lui Kelemen a luat-o pe o panta pronuntat ascendenta.

Responsabil pentru prejudiciile de imagine aduse de acest scandal a fost gasit fostul presedinte executiv al UDMR, Takacs Csaba, seful politic al lui Nagy. Retragerea definitiva a acestuia din politica i-a deschis drumul lui Kelemen spre a doua pozitie in Uniune.

A facut interviuri cu Marko Bela

Pentru Kelemen Hunor presa a reprezentat o rampa de lansare. In 1990, cand lua fiinta UDMR sub conducerea lui Domokos Geza, el lucra la Radio Cluj pentru emisiunea de limba maghiara, iar in 1993, devine redactor si la revista literara maghiara „Korunk”, tiparita de una dintre fundatiile UDMR.

„Il stiam pe Marko ca si poet, ca si presedinte al UDMR. Ne-am mai intalnit de cateva ori si am facut eu interviuri cu el si mai discutam din cand in cand”, povesteste Kelemen. In 1996, prinde valul cand UDMR cauta oameni cu experienta pentru a intra la guvernare impreuna cu CDR si PD.

Nu era „in carti” deoarece nu era membru UDMR, dar intr-o discutie cu redactorul-sef, Marko se hotaraste sa-i propuna lui Kelemen un post de secretar de stat in Ministerul Culturii.

Kelemen Hunor este un politician cu un capital de incredere consistent in randul populatiei maghiare. Intr-un sondaj realizat de Centrul de Cercetare a Relatiilor Interetnice din Cluj in noiembrie 2006, Kelemen se afla in topul celor cei mai vizibili 9 politicieni maghiari, insa in urma lui Nagy si Takacs.

In ultima perioada, pe masura ce Kelemen a crescut vizibil ca politician, a fost desemnat sa se ocupe de lucruri din ce in ce mai importante in interiorul UDMR. A fost nominalizat pentru postul de sef de campanie al Uniunii la referendumul pentru demiterea lui Basescu.

Plebiscitul din 19 mai l-a pus pe Kelemen intr-o postura nu foarte placuta: s-a ales cu misiunea de a coordona o campanie electorala cu buget redus.

Esecul referendumului a scos la lumina ruptura dintre UDMR si electoratul maghiar. Astfel, anuntul lui Marko referitor la nominalizarea lui Kelemen pentru presedintia executiva a fost insotit de asumarea esecului scrutinului din 19 mai.

Negocierile cu T?kes, testul lui Kelemen

Pentru a salva rezultatul alegerilor europene, unde Kelemen este din nou sef de campanie, UDMR a fost nevoita sa arate deschidere fata de radicalii maghiari din jurul episcopului reformat Laszlo T?kes - care s-au pozitionat de partea lui Traian Basescu.

Daca inainte de referendum refuzau orice discutii cu T?kes, dupa aceea i-au oferit un loc pe listele UDMR pentru euroalegeri. Cele 6 organizatii maghiare care-l sustin pe episcop pun insa o serie de conditii incomode Uniunii: o lista comuna a intregii comunitati maghiare, demonopolizarea fondurilor comunitare administrate de UDMR si radicalizarea discursului privind autonomia teritoriala.

Misiunea lui Kelemen, numarul doi in Uniune, a devenit cu atat mai grea din momentul in care Marko Bela a afirmat ca UDMR risca un esec la euroalegeri daca nu se ajunge la un consens cu T?kes. Astfel, soarta Uniunii inainte de euroalegeri depinde de capacitatea lui Kelemen de a gasi cat mai putine lucruri de oferit si cat mai multe de castigat.

MENTOR

Marko Bela i-a netezit ascensiunea

Persoana care a supravegheat permanent soarta lui Kelemen a fost presedintele UDMR, Marko Bela. Ambii oameni de cultura si scriitori, s-au cunoscut si au stabilit o legatura speciala din perioada in care Kelemen lucra la Radio Cluj si scria pentru revista culturala „Korunk”, finantata de o fundatie a UDMR.

Logica dupa care Marko si-a „crescut” discipolul a vizat testarea capacitatilor acestuia in diferite pozitii de raspundere, fapt care i-a oferit lui Kelemen posibilitatea sa-si valorifice potentialul politic, iar lui Marko sa-si dezvolte un mare grad de incredere.

In baza acestui lucru, succesul mentorului sau a culminat cu numirea lui Kelemen in a doua functie ca importanta in cadrul Uniunii. Cel mai important lucru invatat de la Marko, spune Kelemen, „este rabdarea si echilibrul”.

Daca la nivel public nu sunt percepute niciun fel de dispute intre cei doi, in spatele tribunei sunt „de foarte multe ori” prezente. „Avem multe dispute, dar raman in consiliu in ceea ce ma priveste. Daca decizia este luata de o echipa, indiferent care este pozitia mea, o respect. Si voi argumenta pentru ea, chiar daca inainte nu am fost de acord”, a marturisit Kelemen.

CV

Kelemen Hunor

> are 40 de ani

> este necasatorit

> a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara (Universitatea de Stiinte Agricole Cluj); Facultatea de Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj); Facultatea de Drept (Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj), intrerupta in anul IV

> 1990-1997: redactor la Radio Cluj (emisiunea in limba maghiara)

> 1993-1997: redactor al revistei culturale „Korunk”

> 1997-2000: secretar de stat in Ministerul Culturii din partea UDMR

> 1999-2004: presedinte al Consiliului de Coordonare UDMR

> 2000-2008: deputat de Harghita

> 2007: a fost numit presedinte executiv al UDMR

> A scris doua volume de poezii (1995, 2001) si un roman (1999)

> A fost decorat cu Steaua Romaniei in grad de Comandor (2000)

PALMARES POLITIC

In zece ani de cariera politica, Kelemen Hunor a ajuns al doilea om in singura organizatie politica maghiara care a intrat in parlament. Functia de presedinte executiv al UDMR il asaza la aceeasi masa cu cei care au pus bazele Uniunii in 1990: Marko Bela, Laszlo Borbely, Gyorgy Frunda, Attila Verestoy.

In acelasi timp, Kelemen coordoneaza bugetul UDMR si-i poate tine locul presedintelui Marko Bela in cele mai importante chestiuni politice. El face parte din echipa UDMR inca din momentul in care a intrat la guvernare in 1996.

Integral in EvZ