Cu toate acestea, chiar in conditiile in care sectorul public de la noi a fost slab, noi am inregistrat o crestere pentru colegii din Bulgaria.

Deci, sectorul public a reprezentat, in primele sase luni ale anului, mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, pentru Microsoft?

Nu as putea spune exact, dar reprezinta mult mai putin decat mi‑as dori eu sau decat ar trebui. Nu pot face o comparatie acum. Speram ca anul acesta lucrurile sa se schimbe in bine, dar nu depinde numai de noi.

Inseamna ca sectorul privat din Romania a compensat scaderea din sectorul public, pe vanzari?

Da.

De cate ori este mai mare cifra de afaceri din Microsoft Romania decat in Bulgaria?

De mai multe ori. Cert este ca ponderea sectorului public in Bulgaria este net superioara celei de la noi, iar diferenta este semnificativa.

Diferenta este de doua ori, de trei ori?

Mai mult. Dincolo de faptul ca asteptam mai multe de la sectorul public decat am obtinut pana acum, este o dovada a potentialului enorm de crestere care exista in Romania.

Daca sectorul public a scazut, atunci care au fost "locomotivele"?

Toate celelalte domenii: enterprise, IMM, OEM, inclusiv Dyna mics. Toate, cu exceptia sectorului public, cu care nu ne putem mandri. Cu totii ne dorim ca lucrurile sa se schimbe in bine.

Oportunitatea anului calendaristic 2008 care ar fi?

Oportunitati sunt peste tot... Daca te gandesti la sectorul IMM, suntem de-abia la inceput, la noi de-abia incepe sa capete contur aceasta piata.

Eu nu stiu cu cat contribuie sectorul IMM-urilor la PIB, dar suntem departe de ceea ce se intampla in tarile vestice, din punct de vedere al informatizarii. Mai mult, abia acum incepe sa patrunda IT-ul in zona IMM-urilor.

Ne confruntam, o data, cu lipsa de cunoastere a avantajelor IT si apoi cu lipsa de competitivitate in acest sector al IMM-urilor, ceea ce a avut ca rezultat adoptarea mai lenta a tehnologiei. Asa ca oportunitatile sunt mari de tot.

Pe partea de enterprise, putem creste foarte mult inca, pentru ca avem libertatea de a creste organizatia asa cum consideram mai bine. Exista un sistem de alocare a proiectelor, care face ca vanzarea de licente sa se raporteze pe filiala tarii in care se instaleaza licentele respective.

In alte tari, Microsoft a deschis filiale cu ocazia semnarii unor acorduri cu autoritatile - noi am semnat acordul de legalizare la opt ani de la deschidere.

Un articol de Eugen Secmerean

Integral in Business Standard