Bauturile racoritoare nu doar ingrasa si fac rau anumitor organe vitale, dar strica si dintii. Statisticile arata ca prescolarii de azi au mai multe carii decat aveau copiii la inceputul anilor `90. Si asta pentru ca micutii prefera sucurile si bauturile acidulate, in locul laptelui si apei cu floruri.

Potrivit UsaToday, ultimul raport al guvernului american arata ca procentul micutilor cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani, care au cel putin un dinte de lapte cariat, se ridica la 28% in ultimii ani, fata de 24%, cat era in perioada 1988-1994.

“Numarul persoanelor care au dinti cariati, fie ele adulti sau copii, a inceput sa scada din 1960 incoace. Aceasta este prima oara cand se inregistreaza o crestere si se intampla la copiii, care inca mai au dinti de lapte” afirma Bruce Dye, stomatolog si epidemiolog la Centers for Disease Control and Prevention's National Center for Health Statistics.

Potrivit lui Bruce Dye, micutii care au dintii de lapte cariati au foarte multe sanse sa aiba cariati si dintii permanenti.

Mary Hayes, purtator de cuvant al American Dental Association, ii sfatuieste pe parinti sa nu le dea voie copiilor sa bea mai mult de 100 de ml de suc pe zi si ii spele pe dinti pana cand acestia sunt indeajuns de mari incat sa nu mai aiba nevoie de ajutor.

Statisticile sunt mai imbucuratoare in ceea ce ii priveste pe copiii cu varste intre 6 si 11 ani. Doar 21% dintre ei au cel putin o carie in dintii permanenti fata de 25%, cati aveau inainte de perioada 1999-2004. A scazut si procentajul adolescentilor cu astfel de probleme, de la 68 la 59%, raportat la aceeasi perioada de timp.