La o ferma din localitatea Igris a fost depistat al doilea focar de pesta porcina din judetul Timis. Ferma apartine tot companiei americane Smithfield ca si cea de la Cenei, unde a fost identificat, sambata, primul focar, transmite Radio Romania. Numarul animalelor care vor trebui eutanasiate depaseste acum 37 000.

A fost stabilita o zona de supraveghere pe 10 kilometri si una de protectie pe trei kilometri, in interiorul carora transportul animalelor vii este interzis.

Pe de alta parte, autoritatile afirma ca nu mai putin de sapte ferme ale Smithfield din judetul Timis functionau ilegal, deoarece nu aveau autorizatie sanitar-veterinara si de mediu.

Se pare ca situatia este similara si in judetul Arad, unde sunt in curs de verificare toate cele 41 de ferme ale companiei americane in tara noastra.

De la inceputul anului, fermele Smithfield au primit amenzi de patru miliarde de lei vechi, iar acum risca sa fie inchise, potrivit Garzii de Mediu.

Concernul american Smithfield detine in judetul Timis circa 25 de ferme, in care porcii sunt transferati in functie de varsta animalelor. De asemenea, transferuri se fac si din judetele Arad si Bihor. La Cenei, pesta a fost descoperita in locul unde se face abatorizarea.