Fostul ministru de Interne, Mihai Chitac, a fost trimis in judecata in dosarul mineriadei din 1990, de catre procurorii Sectiei Parchetelor Militare, relateaza NewsIn. Procurorii i-au mai trimis, miercuri, in judecata pe generalii Gheorghe Andrita si Dumitru Costea, precum si pe colonelul Vasile Constantin.

Procurorii au stabilit ca generalul Mihai Chitac, generalul Gheorghe Andrita si colonelul Dumitru Costea, in exercitarea atributiilor functiilor indeplinite, au determinat, in data de 13 iunie 1990, subordonatii sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi si sa traga asupra manifestantilor.

In urma acestei actiuni doua persoane au fost impuscate si au fost puse in pericol vietile altora.

In iulie 2007, procurorii au dispus disjungerea partii din dosar referitoare la fostul presedinte Ion Iliescu. Ancheta in cazul acestuia va fi continuata de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul a fost trimis sectiei care ancheteaza civili, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, conform careia parchetele si instantele militare nu mai au competenta de a cerceta si judeca persoane civile.

Urmarirea penala in cazul fostului presedinte al Romaniei a fost inceputa 19 iunie 2007, pentru "paticipatie improprie" la omor deosebit de grav.

Procurorii acuza ca in 13 iunie 1990, Iliescu ar fi determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale capitalei.