O expozitie de fotografie, pictura, desene si tehnici mixte, semnata Romana Preoteasa si Mugur Chiujdea a fost deschisa in sediul Institutului Cultural Roman de la Madrid. Lucrarile celor doi artisti romani vor putea fi vizionate in perioada 28 iulie - 10 septembrie, informeaza ICR.

Romana Preoteasa, artist plastic stabilit in Spania, licentiata in Arte Frumoase si Scenografie la Universitatea Bucuresti, se afla la cea de-a 5-a expozitie pe taram iberic. Picturile sale, reunite sub genericul “Semnele eternitatii” sunt rezultatul interesului sau pentru simboluri de-a lungul timpului si pentru eternitate.

Registrul cromatic este foarte restrans: auriul - ca simbol al eternitatii, umbra arsa - pentru caducitatea vietii si rosul - simbol al pasiunii.

Fotografia este un moment incremenit in timp, care isi pierde din valoare chiar in momentul elaborarii sale; de aceea, este nevoie de noi interventii, pentru a o readuce la viata. Acesta este conceptul pe care se bazeaza fotografiile mixate cu pictura ale Romanei Preoteasa.

In plus, artista expune schite de costume pe care le-a realizat pentru lumea teatrului si cea a cinematografiei din Romania.

Mugur Chiujdea a studiat Dreptul in Romania si se afla la cea de-a doua expozitie in Spania. Pasionat de de fotografie, s-a orientat spre domeniul vizual, urmand, printre altele, cursuri de scurt-metraj la Universitatea din Alcal?.

Expozitia sa incearca sa capteze aerul romantic al cladirilor vechi, al bisericilor si strazilor unei Romanii ce aminteste de anii 1920 - 1940. Incercand sa evite cliseele fotografiei turistice, prezinta, cu nostalgie, trei locuri foarte diferite: capitala Bucuresti, Braila - vechi port la Dunare si un satuc uitat prin imprejurimile Craiovei.