Dealerii auto vaneaza deja cota de piata care ar putea ramane libera in sectorul pieselor de schimb daca Daewoo Automobile Romania isi va inceta productia dupa ce va fi preluata de compania americana Ford. Piata pieselor de schimb pentru marca Daewoo poate aduce profituri de 100 de milioane de euro, apreciaza dealerii.

La ora actuala, in Romania exista in circulatie circa 215.000 de masini Daewoo, care necesita piese de schimb in valoare de 200 de milioane de euro pe an.

O afacere banoasa

Speculatiile printre dealeri au aparut dupa ce Sebastian Vladescu, seful comisiei de privatizare de la Automobile Craiova SA, a anuntat ca americanii au unele pretentii in ceea ce priveste grija fata de automobilele marca Daewoo aflate in circulatie.

In oferta tehnica pentru preluarea companiei din Banie, Ford a promis investitii directe de 675 de milioane de euro si o productie anuala de 300.000 de automobile si de motoare din 2011. Practic, liniile de productie actuale ar trebui scoase din uz pentru unele marca Ford. In aceste conditii, cota de piata pentru piesele de schimb Daewoo ar ramane libera.

Potrivit purtatorului de cuvant al Daewoo Automobile, Valeriu Garlea, masinile Daewoo produse la Craiova au un grad de integrare de 60%, restul pieselor fiind aduse din import. Daca fabrica ar renunta la productie dupa preluarea ei de catre Ford, cererea de pe piata ar fi umpluta de dealeri, care deja se gandesc la aceasta afacere.

"Multe piese pentru marca Daewoo sunt aduse din import si sunt mai ieftine decat cele puse la dispozitie de fabrica Daewoo. Se estimeaza ca anual se vand piese de schimb in valoare de circa 200 de milioane de dolari. Piesele de import sunt mai ieftine si au adaosuri si de 50%. Asta ar insemna un profit de 100 de milioane de dolari pentru dealeri, la un prim calcul.

Eu m-as gandi la aceasta afacere", a declarat Daniel Barbulescu, director la REDEXIM Craiova, unul dintre dealerii Daewoo. Ati dealeri sunt de parere ca firma producatoare s-ar putea transforma ea insasi in dealer de piese de schimb.

de Bogdan Grosereanu

integral in Romania Libera