Weekly World News”, saptamanalul fictiunii duse la extrem, ziarul in care materialele despre ingeri, extraterestri si spirite erau in prim-plan, isi inceteaza aparitia la sfarsitul acestei luni, informeaza AFP. Publicatia ramane insa cu varianta on-line.

Ziar din imaginatie

Saptamanalul a fost lansat in 1979, tiparit alb-negru, pe o hartie de slaba calitate, dar modul de a trata actualitatea l-a facut cunoscut.

Intr-un numar, de exemplu, ziarul anunta ca o femeie a nascut un inger.

Materialul este insotit si de o ilustratie, cu un inger cu aureola si aripi albe in spate. In ciuda aspectului aparent hilar al subiectului, textul este cat se poate de serios, ca de fiecare data in ziar: „Cum era normal, nasterea a ceea ce pare prima incrucisare om-inger a creat senzatie in spitalul din Reno, Nevada”.

O mica nota jos, in pagina doi, taie elanul celor care tind sa creada extravagantele stiri din cele 48 de pagini ale publicatiei: „Cea mai mare parte a faptelor relatate sunt fictiuni. Cititorul trebuie sa renunte la a crede cele scrise si sa le citeasca de placere”.

De-a lungul timpului, „Weekly World News” a lansat informatii abracadabrante, unele avand parca indusa si o doza de ironie. Astfel, ziarul a descoperit ca Dick Cheney este... robot si ca mai multi membri ai Congresului sunt extraterestri. Publicatia l-a gasit si pe Elvis Presley, care traieste linistit la Kalammazoo (un oras real din Michigan).

Extraterestrii sunt cu Bush

„La inceput, am vrut sa facem ceva total altfel”, explica Iain Calder, fost presedinte al American Media Inc., editorul „Weekly World News”. Inceputurile au fost incurajatoare, dar, in prezent, ziarul se confrunta cu probleme de tiraj.

Daca, in anii ‘80, vindea pana la 1,2 milioane de exemplare, acum abia mai este citit de 80.000 de persoane. Practic, scrie AFP, fara resurse din publicitate, trebuie sa faca fata concurentei internetului, unde toate ciudateniile sunt doar la un click distanta.

integral in EvZ