Noul Patriarh al Bisericii ortodoxe Romane va fi ales pe data de 12 septembrie, au decis miercuri ierarhii BOR in cadrul sedintei Permanentei Administratiei Patriarhale.

Potrivit Statului pentru functionarea BOR, Patriarh poate fi ales oricare dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii eparhioti in functiune, cetateni romani, care s-au impus in constiinta Bisericii si a oamenilor prin viata curata, ravna in cunoasterea, apararea si raspandirii invataturii ortodoxe.

Candidatul propus de Sfantul Sinod al BOR care va obtine, la votul din Colegiul Electoral Bisericesc, majoritatea absoluta, va deveni noul Patriarh.

Forumul Civic Romanesc a cerut Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati ca pana la alegerea noului patriarh sa dea publicitatii dosarele ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, informeaza Rador. Mai mult, organizatia a acuzat intr-o conferinta de presa ca CNSAS ascunde dosarele ierarhilor bisericii.

Colegiul CNSAS a decis in sedinta de marti sa solicite institutiilor care mai detin dosare sa verifice din nou daca exista dosare ale prelatilor BOR. CNSAS a depus cereri la SRI si SIE pentru verificarea posibililor candidatilor pentru scaunul patriarhal.

Este vorba despre o reverificare care vizeaza aproximativ 12 persoane, mitropoliti si arhiepiscopi. Surse din CNSAS sustin ca s-a cerut in special verificara celor despre care SRI si SIE sustinea pana acum ca nu ii are in arhive, dar asupra carora exista suspiciuni. Este si cazul mitropolitului Moldovei, Daniel, care a stat 6 ani in Elevetia, in regimul comunist.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a declarat ca Sfantul Sinod isi mentine pozitia anterioara legata de deschiderea dosarelor clericilor, aflate in arhiva fostei Securitati. Mai precis, Sfantul Sinod nu este impotriva deschiderii dosarelor clericilor, dar vrea ca acest proces sa se desfasoare "in spiritul adevarului si al dreptatii".

CNSAS: Dosarele ierarhilor vor fi verificate pana la alegerea noului patriarh