Ucraina este cuprinsa de febra congreselor de partid, unde principalele formatiuni politice, aflate in cursa pentru alegerile anticipate din septembrie, se reunesc, rand pe rand, pentru a-si stabili listele electorale si pentru a-si schita strategiile de actiune.

Datele dezvaluite pana acum arata ca jumatate din locurile noii Rade Supreme (parlamentul ucrainean) vor fi ocupate de reprezentantii structurilor care-si finanteaza singure ascensiunea catre varful puterii.

De exemplu, unul din sponsorii blocului proprezidential Ucraina noastra este grupul de investitii „Privat”, condusa de Igor Kolomoiski si care, in trecut, a reprezentat unul din stalpii financiari ai blocului Iulia Timosenko, scrie cotidianul „Nezavisimaia gazeta”.

Potrivit directorului Institutului kievlean pentru analize politice, Serghei Tolstoi, „grupul Privat are legaturi cu cercuri financiare internationale, ceea ce nu inseamna ca Occidentul va pompa bani in alegerile ucrainene". "De aceasta data, SUA si UE prefera sa nu se grabeasca. Totul depinde de cum vor evolua lucrurile”, a explicat Tolstoi.

Potrivit spuselor sale, specificul actualelor alegeri il constituie faptul ca banii vor veni cu precadere de la mediul autohton de afaceri. Conform traditiei, Ucraina noastra va fi sponsorizata de Piotr Porosenko, cumnatul presedintelui Viktor Iuscenko, fost secretar al Consiliului de securitate si actual presedinte al consiliului de supraveghere al Bancii Nationale.

Al doilea mare sponsor al campaniei lui Iuscenko este Viktor Baloga, seful adminsitratiei prezidentiale.

Dupa cum sustine Tolstoi, „Baloga controleaza principalele resurse ale regiunii Transcarpatia”. Blocul Iulia Timosenko (BIUT) are, potrivit aceluiasi analist, „oamenii lui de afaceri, inscrisi pe listele electorale”, dintre care se evidentiaza Konstantin Jivago, patronul grupului industrial si de afaceri „Finansovai kredit”.

In privinta Partidului regiunilor, al premierului Viktor Ianukovici, din cele 450 de nume trecute pe listele electorale, jumatate sunt sponsori.

Primul loc este ocupat de Ianukovici in persoana, urmat de Rinat Ahmetov, ai carui oameni pretind la jumatate din mandatele de deputati.