„Colorata maine-i gata”, „Nu dati banii pe prostii faceti poze la copii”. Nu sunt doua slogane comuniste. Plajele inca rasuna de aceste indemnuri in spatele carora se afla chin si suferinta.

Pui de urs, leu, tigru, maimute si chiar crocodili pot fi vazuti alaturi de fotografi ambulanti gata sa ofere turistilor sansa de a avea o "colorata" cu un animal salbatic, pentru sume modice.

Asociatia pentru Protectia Animalelor din Romania(APAR) desfasoara o campanie de informare a populatiei asupra suferintelor pe care o simpla poza o poate produce unor suflete nevinovate.

Prin intermediul unui comunicat de presa, APAR schiteaza viata acestor animale care de cele mai multe ori, la maturitate, cand nu mai reprezinta potential comercial, sunt sacrificate.

  • Animalele nu au o dezvoltare normala. Puiutii sunt luati de langa mame cu mult inainte de a se putea alimenta singuri iar hrana pe care o primesc nu le permite o evolutie normala.

  • Animalele sunt tranchilizate sau drogate. Varsta copilariei este varsta invatarii, puii de animal fiind foarte activi in aceasta perioada. Contactul cu omul nu este ceva obisnuit pentru ei, facandu-i extrem de nervosi. Pentru a nu rani turistii stapanii le amesteca in mancare substante cu efect inhibitor (calmante).

  • Efectul pe termen lung asupra sanatatii animalelor este devastator aparind grave tulburari metabolice si ale sistemului nervos.

  • Animalele nu ajung la maturitate. Atingand o o varsta la care devin prea puternice pentru a mai fi manipulate, solutia gasita de fotografi este adeseori uciderea.

    Fiecare ban platit pentru o poza alaturi de un animal alimenteaza comertul ilicit cu aceste suflete, comert de cele mai multe ori facut de gradinile zoologice din Romania.

    Cel mai recent caz de maltratare a unor animale salbatice se intalneste in Satul de Vacanta de langa Constanta.

    Potrivit cotidianului Observator de Constanta, o leoaica impreuna cu un pui in varsta de cateva luni sunt tinuti zilnic legati de o greutate de fier in plin soare, „proprietarii” lor invitanbd turistii sa faca poze.