Daca ministrul reuseste sa convinga parlamentarii sa voteze “gradinita obligatorie”, atunci, parintii vor fi obligati sa verse sute de euro in contul unitatilor particulare. Mai mult obligati, decat ajutati de stat.

In urma cu 2 luni, in jur 50 de sindicalisti din invatamantul bucurestean au pichetat Primaria si Prefectura Capitalei, apoi au plecat in mars spre sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, incheind actiunea in Piata Victoriei.

Prin acest mars, sindicalistii din invatamant au incercat sa atraga atentia autoritatilor asupra unei probleme vechi de ani de zile: nu exista suficiente locuri in gradinitele din Bucuresti.

„Nimeni nu ascunde problema lipsei locurilor in gradinite, in special la nivelul Capitalei. E o problema care treneaza de ani de zile.

Insa a existat un efort continuu din partea Ministerului Educatiei pentru a rezolva aceasta problema, care depinde si de modalitatea in care primariile de sector lucreaza”, a declarat la acea vreme Anisoara Stefanescu, purtatorul de cuvant al Ministrului Educatiei.

„Prin Hotararea 300, din 2007 primariilor li s-au alocat fonduri pentru a rezolva problema gradinitelor, ar fi bine de vazut si cum au gestionat primariile aceste fonduri”, a sugerat purtatorul de cuvant al ministrului Educatiei.

Lipsa gradinitelor, o problema aproape istorica, e va lua amploare abia acum, cand sute de unitati vor trebui retrocedate. Din datele primite de la ministerul Educatiei, 229 de gradinite au fost retrocedate sau urmeaza sa intre in uzul proprietarilor de drept.

Ministerul nu a raspuns insa daca este dispus sa inchirieze sau sa cumpere aceste spatii si nici cum are de gand sa compenseze lipsa acestor spatii.

11.000 de copii din Capitala au ramas fara un loc la gradinita

Desi a trecut mai mult de o saptamana de cand ministrul Adomnitei a anuntat ca are de gand sa transforme educatia prescolara in invatamant obligatoriu, vocile din sistem s-au abtinut de la comentarii. Fie pentru ca vad aceasta masura ca fiind utopica si hilara, fie pentru ca asteapta sa vada schema completa a planului.

Principala problema ramane insa aceea a spatiilor si a cadrelor didactice. In acest an, 11000 de copii din Bucuresti nu au avut loc intr-o gradinita de stat, iar in unele unitati educatorii au fost obligati sa formeze grupe de cate 40 de copii, tot din cauza lipsei de locuri.

“Tehnic, aceasta masura nu poate fi aplicata. Nici acum si nici in urmatorii ani. S-ar putea insa ca ministerul sa plateasca pana la o suma pentru copiii care urmeaza gradinite private, si diferenta de bani - perceputa de unitatea particulara - sa fie platita din buzunarul parintelui”, a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei pentru educatie si cercetare EDU CER.

El a adaugat insa “ca nu toti parintii vor sa-si trimita copii la gradinita de la trei ani. Sunt probleme mari cu spatiile in contextul in care cei mai multi copii incep invatamantul la 4-5 ani”, a mai spus Vlaston.

Lia Olguta Vasilescu: "obligativitatea invatamantului prescolar este ilegitima si in aceeasi masura imposibil de aplicat"

Lia Olguta Vasilescu, presedintele Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor este de parere ca obligativitatea invatamantului prescolar este ilegitima si in aceeasi masura imposibil de aplicat.

“Este o lipsa acuta de spatii si la gradinitele private isi permit sa-si duca copii numai oamenii cu bani. Nu vedeti cat de greu ii este unei primarii sa obtina un teren pentru un teren de sport, dar pentru o scoala sau o gradinita.

In plus exista un deficit puternic de cadre in sensul ca exista foarte putine posturi pe care predau titulari”, a spus Vasilescu. “Uniuniea Europeana ne impune distante intre porci iar noi nu suntem in stare sa avem grija de copii nostri si ii inghesuim in spatii mici”, a adaugat ea.

Ministerul Educatiei nu va face afaceri cu privatii

Seful Biroului de presa al Ministerului Educatiei, Daniel Tomoni, spune ca discutata “lipsa de cadre” in invatamantul prescolar didactice nu este reala, insa admite ca in aceasta zona a sistemului lipsesc titularii.”Sunt putine posturi titlurarizabile, insa oamenii care ar dori sa le ocupe sunt desptul de multi”, a spus Tomoni.

El a mai spus ca salariul mediu pe care il castiga un educator este de 700-800 de lei. In privinta unui posibil parteneriat stat-privat, pentru gradinite, Tomoni a spus ca aceasta este o varianta exculsa.

“In nici un caz nu se pune problema asa. Ar fi mult prea complicat. De ce sa nu inchirieze ministerul spatiu pentru a le oferi copilor un loc intr-o gradinita si sa plateasca in loc firmelor care presteaza astfel de servicii”, a mai spus Tomoni.

Daniel Tomoni a mai spus ca pentru a compensa lipsa spatiilor de invatamant in sistemul prescolar, Ministerul Educatiei va continua finantarile in aceasta directie. “ La un interval de cel putin doua luni Guvernul aloca bani pentru infrastructura din invatamant”.

757 de milioane pentru infrastructura educatiei

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de marti alocarea unor fonduri in valoare de 320 milioane lei noi din bugetul de stat, pentru finantarea lucrarilor de reabilitare si reparatii si construirea unor unitati noi de invatamant.

Beneficiarele acestei alocari bugetare sunt 2.344 unitati de invatamant preuniversitar de toate nivelurile (gradinite, scoli cu clasele I - VIII, licee) din intreaga tara. Acestor fonduri li se adauga altor 437,6 milioane de lei alocati MECT de catre Guvern, in luna mai a acestui an.

“Banii acestia insa “se vor vedea” abia pesste doi trei ani cand lucrarile de construictie a noilor spatii si de reabilitare a celor existente deja vor fi incheiate” a conchis seful Biroului de Presa al Ministerului Educatiei.