48 de rusi, 15 ucrainieni, 14 polonezi, 9 romani, 4 sarbi, 3 cehi, 3 croati, 2 bulgari si 2 lituanieni. In total: 100. Nu oricare 100, ci cei mai bogati din Europa Centrala si de Est. Daca si-ar uni averile pentru a crea o tara a lor, ar rezulta o visterie de peste 257 miliarde de dolari, iar tara ar fi pe locul 23 in topul celor mai prospere natiuni ale lumii.

Anul trecut, averea miliardarilor din fostele tari comuniste a crescut cu peste 75%, in mare parte gratie magnatilor rusi. “Baronul petrolului”, Roman Abramovici , cu o avere estimata in 2006 la 19,5 miliarde de dolari, este de departe cel mai bogat.

Abramovici este secundat de un alt “aristocrat” - “regele aluminiului” Oleg Deripaska (13 miliarde dolari), a carui avere a sporit numai anul trecut cu 7 miliarde de dolari.

Ceilalti moguli rusi din top sunt Mikhail Fridman, Alexei Mordashov, Vagit Alekperov, Vladimir Lisin, Vladimir Potanin, Mikhail Prokhorov si Viktor Vekselberg . Alaturi de ei sta cel mai nou miliardar al Rusiei: deputatul de 40 de ani Suleiman Kerimov , ocupantul locului 10. Kerimov controleaza compania petroliera Nafta-Moskva si are o avere estimata la 8 miliarde de dolari.

In alte tari est-europene, miliardarii au fost nevoiti sa faca schimb de locuri. In Ucraina, spre exemplu, magnatul minelor Igor Kolomoisky a reusit in 2006 sa-si sporeasca averea cu 3,5 miliarde dolari, ajungand la o frumoasa suma de 6,3 miliarde. Totusi, a trebuit sa cedeze primul loc controversatului Rinat Akhmetov , a carui avere depaseste lejer 10 miliarde de dolari.

Miscarile in top nu sunt insa cauzate numai de factori economici. Evenimentele tragice si-au spus si ele cuvantul: bulgarul Emil Kyulev , care in 2005 ocupa locul 73, a fost asasinat la Sofia la sfarsitul aceluiasi ani. Averea a fost mostenita de sotia sa de numai 31 de ani si cei trei baieti, iar familia Kyulev a reusit sa se mentina in top, coborand insa pe locul 95.

Doamna Kyuleva nu este singura femeie din top. Yelena Baturina , sotia perenului primar al Moscovei, Yury Luzhkov, are un cont de vreo 2,3 miliarde de dolari si este cea mai bogata doamna din Rusia. In topul celor 100, Baturina si-a adjudecat locul 34.

Integral in Banii Nostri

de Denisa Maruntoiu