Democratii acuza Guvernul ca intentioneaza sa-si faca campanie electorala prin scrisori trimise pensionarilor, scrie Cotidianul. In schimb, Jurnalul National sustine ca dupa majorarea pensiilor, Guvernul nu scapa nici o parghie in a acumula capital electoral. Mai mult, desi decizia a fost luata in ultima sedinta a executivului, informatia nu a fost facuta publica pana ieri, noteaza EvZ. Cat va costa, insa, „informarea” nu este inca limpede, pentru ca nu se stie clar cine vor fi beneficiarii scrisorilor, precizeaza si Gandul.

Corespondenta de campanie intre guvern si pensionari

Ex-ministrul Muncii, democratul Gheorghe Barbu, sustine ca la ultima sedinta, Guvernul a aprobat o ordonanta care prevede trimiterea de scrisori pensionarilor pentru a fi anuntati ca le-au fost marite pensiile.

“Prin acest alineat se creeaza baza legala pentru bani de campanie electorala, din bugetul de pensii, din buzunarul pensionarilor. O astfel de scrisoare trebuie sa fie foarte utila in plina campanie pentru europarlamentare. Probabil in ultima luna inainte de vot, cu cuponul de pensie, va merge si o astfel de scrisoare”, acuza Barbu.

Prevederea face parte din ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2007, aprobata marti dupa ce a fost inclusa pe ordinea de zi suplimentara a Executivului. (de Raul Balogh)

Integral in Cotidianul

Secretomanie la guvern

Desi decizia a fost luata in ultima sedinta a executivului, informatia nu a fost facuta publica pana ieri de nici un membru al acestuia si nici prin intermediul vreunui comunicat de presa.

Ea a fost insa prezentata de fostul ministru al muncii, democratul Gheorghe Barbu, care i-a acuzat pe liberali ca au creat astfel „baza legala pentru bani de campanie electorala, din bugetul de pensii, din buzunarul pensionarilor”.

„O astfel de scrisoare trebuie sa fie foarte utila in plina cam-panie pentru europarlamentare”, a comentat liderul democrat. El a precizat ca in actul normativ nu e insotit si de anexele in care ar trebui sa se specifice cheltuielile ce vor fi facute.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a recunoscut ieri ca ordonanta care prevede finantarea campaniei privind cresterea pensiilor a fost adoptata de guvern in ultima sedinta.

„In niciun caz nu este vorba insa despre bani pentru campanie electorala”, a precizat el. Desi, potrivit legii, o astfel de campanie ar fi trebuit sa se desfasoare prin mass-media, Pacuraru spune ca s-a ales aceasta varianta „din cauza ecourilor si neintelegerilor din mass-media, din ultima perioada”, legate de majorarea pensiilor. (de Clarice Dinu, Eugenia Mihalcea)

Integral in EvZ

Cat va costa informarea?

Cat va costa „informarea” nu este inca limpede, pentru ca nu se stie clar cine vor fi beneficiarii scrisorilor. Gheorghe Barbu zice ca doar pensionarii in plata care vor afla astfel ca s-a aprobat majorarea pensiilor incepand cu 1 ianuarie 2008, respectiv 1 ianuarie 2009.

Paul Pacuraru zice insa ca scrisorile vor contine informatii si despre pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii).

Or, avand in vedere ca in pilonul II nu intra decat tinerii pana in 35 de ani si, optional, cei care au pana in 45 de ani, inseamna ca aria distribuirii scrisorilor este mult mai extinsa.

Va rivaliza probabil cu cea a taloanelor privind analizele facute cadou de ministrul Nicolaescu.(de C.N.)

Integral in Gandul