Cunostintele despre evolutia omului au fost date peste cap de o descoperire facuta in Estul Africii. Cel mai vechi stramos al nostru nu a disparut pentru a lasa loc unei alte specii, ci a coexistat cu aceasta.

Arheologul Maeve Leakey a descoperit in Kenya craniile a doua specii ancestrale, Homo Habilis si Homo Erectus, la mica distanta unele de altele. Dupa ce au facut analize, oamenii de stiinta si-au dat seama ca osemintele sunt din aceeasi perioada - de acum 1,5 milioane de ani.

Mult timp s-a crezut ca Homo Habilis a evoluat in Homo Erectus - asta s-a schimbat acum. Analizele demonstraza ca cele doua specii au coexistat, imaginati-va ca o nepoata ar trai in acelasi timp cu stra-stra-stra-strabunica ei.

Mai mult, spun oamenii de stiinta, nu este vorba de finalul existentei unei specii si inceputul alteia: cele doua au trait in acelasi spatiu timp de o jumatate de milion de ani. Specialistii nu pot descrie care erau relatiile dintre stramosii oamenilor: daca erau in competitie pentru supravietuire, daca erau in relatii pasnice sau macar daca aveau vreo legatura.

Homo Habilis era mic de statura, mai mult asemanator cu o maimuta, dar care a invatat sa foloseasca uneltele din piatra. Homo erectus, numit astfel pentru ca a fost primul care a folosit pozitia bipeda, avea craniul aproape dublu ca dimensiune si proportiile mai apropiate cu cele ale omului modern.