Autoritatile americane au anuntat ca identitatea pasagerilor de la bordul curselor aeriene care decoleaza sau aterizeaza in SUA va trebui comunicata de companiile aeriene cu 30 de minute inainte de decolare, scrie presa internationala de vineri.

Departamentul de Securitate Interna a anuntat ca aceasta masura intra imediat in vigoare si ca face parte din recomandarile formulate de comisia care ancheaza atentate de la 11 septembrie.

Pana acum, numele pasagerilor erau verificate si comparate cu lista persoanelor suspectate de terorism abia dupa decolare, ceea ce determina uneori autoritatile sa deturneze avioanele aflate deja in zbor.

Masura va fi aplicata atat la zborurile internationale, care pleaca sau vin in SUA, cat si la cursele interne.

"Arestarea suspectilor cunoscuti inainte ca acestia sa urce la bordul unui avion", pentru un zbor intern sau international, "este o masura de securitate cruciala", a comentat directorul Departamentului de Securitate Interna, Michael Chertoff, intr-un comunicat de presa.

Listele suspectilor de terorism au fost criticate in trecut, deoarece ele au generat confuzii din cauza omonimiilor sau pentru ca includeau persoane precum Yousouf Islam, noul nume al cantaretului american Cat Stevens, convertit la islam.