Reprezentantii UDMR si ai celor sase organizatii care il sprijina pe Laszlo Tokes nu au ajuns, vineri, la niciun rezultat privind candidatura episcopului reformat pe lista candidatilor Uniunii la alegerile pentru Parlamentul European.

La capatul a trei ore de discutii, liderii celor mai importante organizatii politice si civice ale maghiarilor din Romania au decis sa se intalneasca, din nou, peste o saptamana, transmit televiziunile de stiri.

Intalnirea a avut loc la Casa Bernady Gyorgy din Targu Mures si a reunit reprezentanti ai UDMR, Uniunii Civice a Maghiarilor, Consiliului National al Maghiarilor din Romania si Consiliului National Secuiesc, precum si ai altor organizatii civice care il sustin pe episcopul reformat Laszlo Tokes.

Negocierile de vineri - jumatatea plina a paharului

La finalul intalnirii de vineri, Zsolt Szilagyi - seful de campanie al episcopului Laszlo Tokes - a declarat ca se poate spune ca discutiile au fost un succes. "Trebuie sa va spun sincer ca am gasit mai multe teluri comune decat ne-am fi asteptat. Din acest punct de vedere a fost o surpriza placuta, care ne da sperante" - a adaugat Szilagyi.

La randul sau, Kelemen Hunor - presedintele executiv al UDMR - a precizat ca scopurile celor doua parti sunt comune. El a dat asigurari ca pana la sfarsitul lunii august va exista un rezultat si o lista comuna.

UDMR nu vrea schimbarea sistemul unipartinic

Potrivit Rador, vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat la inceperea discutiilor ca alegerile europarlamentare sunt in acest moment extrem de importante si ca este nevoie de o colaborare a tuturor organizatiilor maghiare pentru a se evita situatia in care, dupa alegeri, comuniatea maghiara din Romania sa nu aiba nici un reprezentant in Parlamentul European.

De altfel, Borbely a reafirmat ca UDMR nu este de acord cu schimbarea de regim propusa de gruparile din jurul lui Tokes. Concret, acest lucru inseamna ca UDMR doreste sa ramana in continuare singurul reprezentant al comunitatii maghiare din Romania, fara a face nici un fel de compromis la acest capitol

La sfarsitul lunii trecute, presedintele UDMR, Marko Bela, si presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, au avut o intalnire, fara a ajunge insa la nicio intelegere privind participarea lui Tokes pe o lista comuna a maghiarilor vizand alegerile pentru Parlamentul European.