Google isi anunta sec clientii care au cumparat materiale de pe Google Video ca serviciul isi inceteaza functionarea pe data de 15 august, aflam de pe NewTeeVee.

Ca si compensatie sunt oferite diferite sume proportionale cu numarul de cumparaturi efectuate de catre client, sume care pot fi cheltuite in termen de 60 de zile pentru cumparaturi efectuate prin Google Checkout, serviciul de plati online al firmei.

Miscarea era fireasca pentru una dintre initiativele Google care nu a fost niciodata teribil de populara si care de multa vreme a mers mai mult in virtutea inertiei.

Ar fi insa stupid ca Google sa se retraga de pe o piata devenita din motive mai mult sau mai putin rationale, una dintre cele mai tentante de pe Internet (incepand cu modele clasice precum iTunes si ajungand la noii jucatori Joost, Vuze sau “aproape-mioriticii” LiberTV care spera si ei la o felie cat mai suculenta).

Ar fi doua posibilitati, una plauzibila dar complet lipsita de indrazneala si una mai putin plauzibila dar mai mult pe stilul Google. Prima varianta ar fi ca distributia de video sa ramana exclusiv pe online cu continut gratuit si insertii de publicitate, prin YouTube (chiar cu un eventual format de definitie mai mare pentru utilizatorii cu broadband).

Teoria mai “sexy” dar putin probabila este ca Google pregateste un competitor solid la iTunes care sa inchirieze/vanda filme, seriale si de ce nu chiar muzica. Fara protectii/DRM pentru ca - nu-i asa - “we do no evil“.

Dupa Answers si Video cu plata, mai este vreun alt serviciu Google care urmeaza sa muste asfaltul ? Nu va grabiti sa aratati cu degetul spre Orkut, site-ul de social networking al Google care, dupa un oarece declin, pare ca si-a reluat cresterea datorita popularitatii masive de care se bucura in America de Sud si in India.

Integral pe blogul lui Adrian Spinei