Cei trei mediatori internationali, din Uniunea Europeana, Statele Unite si Rusia, care incearca sa ajunga la un compromis pentru statutul provinciei Kosovo si-au incheiat duminica, fara progrese notabile, prima sesiune de negocieri diplomatice, relateaza AFP. Sarbii si kosovarii, majoritar albanezi, raman pe pozitii diametral opuse.

Atat la Pristina, cat si la Belgrad, reprezentantii celor trei puteri mondiale au constatat divergentele care ii separa pe actorii ultimului dosar, aflat in suspensie dupa destramarea Iugoslaviei, la inceptul anilor '90.

In timp ce kosovarii doresc sa acceada la independenta chiar in acest an, sarbii refuza sa renunte la Kosovo, chiar daca au pierdut controlul asupra acestei provincii la sfarsitul conflictului din 1998-1999 in favoarea Natiunilor Unite.

Premierul kosovar a reafirmat ca obiectivul sau este obtinerea independentei in acest an si ca acest subiect nu poate fi atacat in nicio negociere.

Trioul de negociatori a fost infiintat dupa refuzul Rusiei, aliata traditionala a Serbiei, de a aproba raportul mediatorului ONU, Martti Ahtisaari, care recomanda o independenta sub "supraveghere internationala" pentru Kosovo, un plan sustinut de UE si SUA.