Liderul comunist de la Havana, Fidel Castro, implineste luni 81 de ani. Ceremoniile publice in cinstea sa vor fi putine, avand in vedere ca acesta se recupereaza inca, dupa operatia de intestin care l-a obligat sa-i cedeze puterea fratelui sau, Raul, in urma cu mai bine de un an.

Castro ar putea fi vizitat astazi de presedintele venezuelean Hugo Chavez, dar nu exista deocamdata un anunt oficial in acest sens.Vizita lui Chavez ar putea fi singurul lucru notabil de aniversarea lui Castro unde manifestarile grandioase de alta data in cinstea liderului suprem vor fi inlocuite de micile festivitati anuntate de grupuri politice sau sociale, scrie presa internationala.

Este putin probabil ca Fidel Castro sa apara in public luni, cu toate ca ultima inregistrare video, aparuta in 5 iunie, il arata intr-o stare buna dar inca slabit, comenteaza AFP.

Castro nu a mai fost vazut in public din 27 iulie 2006 cand a fost operat din cauza unei hemoragii intestinale. In acest timp, a aparut, totusi, in cateva poze si in opt inregistrari video.

Apoi a inceput sa comunice cu adeptii sai prin articole de presa care ii erau atribuite si care au fost publicate in ziarele oficiale Granma si Juventud Rebelde. In numeroase dintre aceste a lansat critici dure la adresa americanilor.

Fidel Castro, pe numele sau complet Fidel Alejandro Castro Ruz, s-a nascut in provincia Biran din Cuba, in 13 august 1926. Conform Wikipediam, Castro a fost unul dintre revolutionarii cubanezi care l-au dat jos pe generalul Fulgencio Batista si care a transformat Cuba in primul stat comunist din emisfera de vest.

Si-a tinut titlul de premier pana in 1976, cand a devenit presedintele Consiliului Statului si Consiliului Ministrilor.

Castro a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa in 1965. Fratele sau Raul este al doilea oficial din tara si multi cred ca este desemnat succesorul lui Fidel Castro.