In ciuda faptului ca au trecut 30 de ani de cand Elvis Presley a decedat, Regele inca traieste prin muzica sa, prin filmele sale si chiar printr-un set de papusi rusesti comemorative.

Elvis a insuflat atata devotament si dragoste incat in fiecare an in jur de 600 000 de mii de persoane merg pelerinaj la casa lui din Graceland, informeaza news.bbc.co.uk. Jumatate din acesti oameni sunt mult prea tineri ca sa isi aminteasca ziua in care Regele a murit.

Elvis a schimbat muzica pentru totdeauana. John Lenon a spus la un moment dat ca “inainte de Elvis nu a fost nimic”. Pentru multi Elvis a fost primul cantaret care a adus rock and roll-ul in casa lor.

“A fost ca si cum ar fi venit de undeva de departe si ar fi soptit la urechea tuturor ceea ce dorea sa auda fiecare”, a spus Bruce Springsteen.

Piese ca Hound Dog, All Shook Up si Jailhouse Rock au definit nu numai o era, ci si o miscare muzicala a adolescentilor - insa nu toata lumea a fost impresionata la acea vreme de muzica lui. Frank Sinatra il critica pe Elvis Presley spunand: “Muzica lui este deplorabila. E ceva ranced cu miros afrodisiac.

Incurajeaza aproape intotdeauna reactiile negative si distructive ale tinerilor.”

Criticii spuneau ca Presley nu este nici muzician, nici compozitor, insa starul a dovedit ca detine cel mai important lucru pentru un cantaret - o voce minunata.

Cu piese ca “In The Ghetto”, Presley reusea sa emotioneze publicul pana la lacrimi. Desigur, aceasta melodie era inspirata din viata sa. Elvis s-a nascut intr-o familie saraca din Tupelo, Mississippi. Fratele sau geaman, Garon, s-a nascut mort. Parintii sai aveau venituri mici, mama sa fiind culegatoare de bumbac.

Videoclipul piesei "In Then Ghetto":

Presley a primit prima chitara la varsta de 12 ani, iar sase ani mai tarziu a platit 3.98 dolari pentru a face o inregistrare la Memphis Recording Studios.

Cea de-a doua inregistrare, realizata in 1954, a ajuns pe mana fondatorului Sun Records, Sam Phillips, care a realizat imediat ca “un alb cu voce si suflet de negru” il va face sa castige o avere.

In momentul in care Elvis a devenit mult prea “mare” pentru Sun Record, Phillips a vandut contractul casei de productii RCA pentru 35 000 de dolari, o suma fara precedent la acea vreme.

Prima sa inregistrare la RCA, “Heartbreak Hotel” (1956) a fost si primul sau hit care a devenit numarul unu in topuri. Tot in 1956, Elvis a jucat in primul sau film, “Love Me Tender”.

Videoclipul piesei "Love Me Tender":

Managerul lui Presley, Tom Parker, fiind mai mult preocupat de bani decat de calitate, a exploatat cu cruzime popularitatea artistului, mai ales la mijlocul anilor ’60. In aceasta perioada starul a aparut intr-o serie de filme de categoria a doua.

Seria acestor aparitii a atins treapta cea mai joasa in “Harum Scarum” in anul 1965 - in care Regele Rock’n Roll-ului apare dansand si cantand prin desert, in timp ce era urmarit de o banda de asasini.

Totusi, la sfarsitul anului 1968 revine cu doua albume extraordinare - ”From Elvis in Memphis” si ” From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis” , care includ mari hituri precum In the Ghetto, Suspicious Minds, Don't Cry Daddy si Kentucky Rain.

Dupa aceasta lansare si pana in august 1977, Elvis a sustinut un sir nesfarsit de concerte, turnee, a aparut frecvent la emisiuni televizate, inregistrari de albume si de single-uri.Din cauza stresului acumulat pe parcurasul turneelor si a lipsei de odihna, Elvis se imbolnaveste si este internat in spital de mai multe ori.

Pe 16 august 1977, intors la Graceland pentru a pregati ultimele detalii pentru un spectacol in Portland, este gasit mort in urma unui infarct miocardic in locuinta sa.