In luna iunie, 2.000 de imigranti romani s-au instalat intr-o tabara de corturi in zona apeductului Tajo-Segura, din apropierea unui sat din Albacete cu numai 400 de locuitori. Romanii au venit la cules de usturoi, dar prezenta lor numeroasa si conditiile precare din tabara i-au nemultumit pe localnici.

S-au instalat de-a lungul unui apeduct in care fac baie si unde isi spala rufele si oalele de gatit. Fac gratare si lumineaza noaptea cu focuri de tabara - deoarece nu au curent electric -, desi Primaria din Castilla-La

Mancha a interzis aprinderea focului in timpul verii. Dorm in corturi de campanie, pe saltele si paturi din paie, de-a lungul a doi kilometri, in paralel cu apeductul.

Primarul localitatii a denuntat la Ministerul Mediului, la Primaria din Castilla-La Mancha si la subdelegatia guvernului, din Albacete, ca ar putea aparea probleme de sanatate publica din cauza folosirii apei, acest lucru fiind insa respins de surse de la Confederatia Hidrografica a raului Tajo.

Tabara romanilor a devenit instantaneu subiectul favorit al presei iberice, tabara fiind asaltata de reporteri. Mediatizarea din abundenta a cazului a silit guvernul spaniol sa ia pozitie, ministrul Muncii, Jesus Caldera, declarand ca tabara sezonierilor romani nu este ilegala si ca "sanatatea si securitatea mediului sunt garantate".

Va prezentam, mai jos, un reportaj realizat in tabara romanilor din La Herrera de cotidianul El Pais.

Intr-o padure de pini din La Herrera (Albacete), o cruce din lemn aminteste de Dorel Corcoveanu, 44 de ani, secerat de un infarct. O mare de corturi de campanie sunt asezate de jur imprejurul crucii. Dorel si familia lui se instalasera in La Herrera impreuna cu alti 2.000 de sezonieri romani care muncesc in sat la culesul usturoiului.

Marti la pranz, cand se implinea o saptamana de la terminarea lucrului si astepta inceperea sezonului pentru ceapa, o durere in piept l-a facut sa ajunga la spitalul din Barrax. In ziua urmatoare, familia sa s-a imbarcat in avion. Dorel a calatorit intr-un sicriu, in cala. Un gol in marea de corturi aminteste de locul in care se instalasera ei.

Integral in Romania Libera