Ce-o fi mai rentabil pentru un raufacator: sa-l rapeasca pe Traian Basescu si sa ceara rascumparare familiei sau sa-l rapeasca pe unul din cei opt consilieri prezidentiali? Aparent, Basescu castiga titlul de rapit.

Dar numai aparent, pentru ca situatia se poate schimba daca rapitorul decide sa citeasca mai intai declaratiile de avere ale celor opt plus presedinte, parafate la inceputul lui 2007.

O scurta trecere in revista a declaratiilor de avere ilustreaza ca sfatuitorii lui Basescu se impart in doua categorii: unii mai saraci, fara alte venituri in afara de salariu si fara case, altii ceva mai avuti, cu terenuri, apartamente, masini si depozite pe la mai toate bancile.

Cei dintai nu prezinta interes pentru simplu motiv ca, asa cum e poate si firesc, sunt mai modesti decat Basescu. Situatia e insa cu totul alta in cazul celei de-a doua categorii, reprezentanta cu cinste de consilierul prezidential pe probleme de planificare si analiza politica, Sebastian Lazaroiu, si cel pe probleme de siguranta nationala, Mihai Stanisoara.

Sebastian Lazaroiu are 37 de ani si este consilier prezidential pe probleme de planificare si analiza politica. Cand are timp, mai preda la SNSPA si Universitatea Bucuresti, unde este profesor asociat.

Pana sa fie “uns” consilier al lui Basescu, adica inceputul lui 2007, a fost directorul general al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), cu un CV impresionant in spate si aparitii televizate ori de cate ori plebiscitul o cerea.

Si nici posesiunile sale nu sunt mai putin impresionante (pentru un sociolog, chiar si unul renumit): un teren intravilan de 750 mp in comuna ilfoveana Domnesti, cumparat in 2006, 0,5 ha teren agricol la Limanu, judetul Constanta (cu o valoare de impozitare de vreo 5.000 de euro), un apartament de 47 mp in Bucuresti (valoare de impozitare -26.200 lei), un apartament in Azuga (valoare de

impozitare - 114.030 lei) si un apartament de 55 mp in Comanesti (satul natal din judetul Bacau), pentru care plateste un impozit de vreo 31.000 lei.

La capitolul bunuri mobile, Lazaroiu se mandreste cu o Dacia Supernova si 4 Volkswagen Passat. Mai avea o Dacia si un Volkswagen, pe care insa le-a vandut in 2006 cu 3.000, respectiv 10.000 de euro. Cum de altfel a facut si cu cateva parti sociale CURS SA, pe care a incasat in acest an vreo 10.000 de euro.

Rubrica “active financiare” este de-a dreptul naucitoare si asta pentru ca Lazaroiu are 11 conturi curente si depozite, deschise la sase banci. Si, pentru ca e dificil sa imbraci atatea cifre in cuvinte, am reprodus soldurile la zi in mod pur contabil:

Unicredit: 48.313 lei

Unicredit: 27.513 euro

Unicredit: 10.606 dolari

ING: 30.000 lei

BRD: 17.000 dolari

BRD: 11.128 euro

BCR: 857 dolari

Raiffeisen Bank: 4.266 dolari

Raiffeisen Bank: 1.283 euro

Alpha Bank: 11.750 dolari

Alpha Bank: 774 euro

Nici veniturile lui Lazaroiu din 2006 nu au fost mici. In calitate de director general al CURS, a avut un venit anual de 37.500 lei, iar din celelalate activitati (profesor, consultant etc.) a acumulat un venit de 75.770 lei. O alta suma a venit datorita actiunilor la CURS SA : 19.151 lei.

Un calcul simplu creioneaza un venit lunar de aproximativ 11.000 lei (pentru iubitorii de euro: 3.500 EUR pe luna, adica cu vreo 2.000 de euro mai mult decat salariul lunar al lui Basescu).

Cel de-al doilea consilier prezidential cu stare este Mihai Stanisoara . Are 45 de ani, iar CV-ul sau demonstreaza abilitati absolut necesare in calitate de sfatuitor pe probleme de securitate nationala: absolvent, printre altele, al Colegiului NATO de la Roma, Colegiul Superior de Siguranta Nationala si al Colegiul National de Aparare.

Inainte sa devina consilier, s-a perindat prin parlament in calitate de deputat, prin Ministerul Apararii (secretar de stat) si pe la Adunarea Parlamentara N.A.T.O.

Integral in Banii Nostri

de Denisa Maruntoiu