O calatorie peste hotare presupune si incheierea unei asigurari care sa acopere o parte, daca nu chiar toate riscurile la care ar putea fi supus clientul. Cea mai ieftina polita de asigurare de calatorie, pe sapte zile, costa 20 de lei si acopera cheltuielile medicale de urgenta, fara repatriere.

Cea mai scumpa polita ajunge la 35 de lei si acopera si repatrierea asiguratului, raspunderea civila, care include si furtul sau pierderea bagajelor la aeroport, precum si interventii stomatologice de urgenta in limita a 200 de euro.

Daca pentru destinatiile de vacanta „linistite” firmele de asigurari se intrec in polite de calatorie, nu acelasi lucru se poate spune despre zonele cu un grad ridicat de risc, precum Irak, Iran, Afganistan, sau anumite tari africane. Pentru astfel de locuri nici o societate de asigurare nu ofera „protectia” unei polite.

In general, asigurarile sunt clasificate in functie de scopul calatoriei (vacanta sau afaceri), cu o limita de suma si acopera cheltuielile cu problemele medicale intampinate in intervalul de timp pentru care s-a platit polita. Sumele platite se calculeaza tinand cont de tara de destinatie, varsta solicitantului sau durata sejurului.

„Politele se incheie in limita a 100.000 euro pentru turisti, 50.000 euro pentru oameni de afaceri si 30.000 euro pentru soferii de tir care circula in interes de serviciu peste hotare.

Suma achitata difera in functie de plafonul asigurat, dar si de riscurile pe care le acopera. Lista include cheltuielile medicale ca urmare a unei imbolnaviri survenite accidental sau in urma unui accident pe durata calatoriei in strainatate”, au declarat reprezentantii Generali Asigurari.

Daca accidentul duce la moartea asiguratului, compania de asigurari suporta si cheltuielile de transport (repatriere) a corpului neinsufletit.

Integral in Gandul

de Paul Barbu