Banca Centrala Europeana este de parere ca situatia pe pietele financiare internationale incepe sa se normalizeze, dupa criza de saptamana trecuta, cu toate ca, marti, banca a injectat inca 25,2 miliarde de euro in circuitul monetar european, potrivit AFP.

Un semn ca lucrurile incep sa se calmeze a fost oferit de catre Banca Centrala a Japoniei care potrivit Reuters, a retras, marti, de pe piata lichiditati in valoare de 1.600 miliarde de yeni (13,6 miliarde de dolari).

BCE a intervenit pentru a patra oara pe piata financiara europeana

Banca Centrala Europeana a injectat, marti, inca 25,2 miliarde de euro in circuitul monetar al zonei euro, in doua transe, de 7,7 miliarde euro si respectiv 17,5 miliarde euro, pentru a remedia lipsa de lichiditati de pe piata, potrivit AFP. Este a patra astfel de interventie a Bancii Centrale Europene dupa criza aparuta saptamana trecuta pe pietele financiare.

Luand in calcul fondurile introduse pe piata, incepand de saptamana trecuta, de catre BCE, suma totala injectata pe piata de aceasta institutie bancara se ridica la aproximativ 230 miliarde euro. Luni, BCE a introdus pe piata fonduri de aproximativ 48 miliarde euro.

Incepand cu saptamana trecuta, bancile centrale au intervenit concertat pe piata, suplimentand lichiditatile din sistemul financiar cu mai multe sute de miliarde de dolari, pentru a tempera panica produsa de epuizarea posibilitatilor de creditare.

Potrivit Reuters, oficialii BCE au apreciat, marti, ca situatia pe pietele monetare se apropie de normal. Desi agitatia nu a disparut, exista si semne ca situatia se calmeaza.

O dovada in acest sens a fost oferita, marti, de catre Banca Japoniei care a retras lichiditati de 1.600 miliarde de yeni (13,6 miliarde de dolari), in doua transe, dupa doua zile in care a injectat fonduri suplimentare in sistemul bancar.

Banca Japoniei a retras, marti, 10 miliarde euro din piata

Din cauza excesului de lichiditate cauzat de injectiile masive de capital executate de bancile centrale in timpul crizei de saptamana trecuta, Banca Centrala a Japoniei a anuntat marti ca va retrage 10 miliarde euro din sistemul financiar.

Potrivit NewsIn, Banca Centrala a Japoniei, care a oferit exact aceasta suma bancilor private la sfarsitul saptamanii trecute si luni, a decis sa retraga suma de pe piata, avand in vedere ca pietele mondiale s-au calmat.

Banca a anuntat doua operatiuni de vanzare de titluri de trezorerie in valoare de 600 miliarde yeni (3,75 miliarde yeni), respectiv o mie de miliarde yeni (6,25 miliarde euro), operatiune ce va avea drept rezultat diminuarea lichiditatii din sistemul financiar si implicit cresterea dobanzilor.

Din cauza injectiilor masive de fonduri din ultimele zile, dobanda creditelor pe termen scurt a bancii centrale din Japonia a scazut pana la 0,2% in dimineata zilei de marti.

Banca centrala nipona a sarit in ajutorul omologilor din Europa si Statele Unite ale Americii, acordandu-le credit pentru a asigura pietele ingrijorate de riscurile de extindere ale acestei crize generate de problemele pietei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii.

In plus, pietele financiare sunt ingrijorate de posibilitatea ca bancile, afectate de pierderi substantiale, nu vor acorda imprumuturi companiilor, lucru care va afecta investitiile si va provoca o scadere a ritmului de crestere al economiei.