Doi dintre astronautii navetei americane Endeavour au incheiat cu succes, luni seara, cea de-a doua iesire in spatiu din cele patru prevazute in timpul misiunii de construire a Statiei Spatiale Internationale (ISS), relateaza AFP.

Astronautii Rick Mastracchio si Dave Williams au inlocuit, in timpul operatiunii care a durat peste sase ore, unul dintre cele patru giroscoape defectuoase ale ISS.

Aceeasi echipa de astronauti a realizat, sambata, principala misiune a echipajului navetei. Ei au montat, in cursul unei iesiri in spatiu de sase ore, un tronson metalic de asamblaj, denumit S5, pe care va fi atasata, in 2008, a patra antena solara dubla.

Naveta urmeaza sa revina pe Pamant pe 22 august, insa NASA ar putea decide, marti, daca este necesara efectuarea unor reparatii ale scutului termic al navetei, dupa ce naveta a fost avariata in timpul lansarii.

Scutului termic a fost lovit de o bucata de spuma izolatoare de la rezervoarele de combustibil ( 80% hidrogen si 20% oxigen lichid) care a provocat o adancitura de circa 19 centimetri patrati in doua din placutele care acopera partea posterioara a navetei.

Specialistii agentiei au inceput deja sa examineze rezultatele unei inspectii a scutului termic realizate de astronauti, duminica, cu ajutorul unui laser si a unei camere video de inalta definitie, atasate de bratul robotizat al navetei.

De asemenea, acestia vor efectua si o simulare pe calculator a incalzirii zonei avariate la intrarea in atmosfera, unde temperatura poate depasi 1500 de grade Celsius.

Cazul aminteste de naveta Columbia, care s-a dezintegrat in atmosfera, in februarie 2003, tot din cauza unei fisuri in scutul termic. In accident si-au pierdut viata sapte astronauti.