In primele sase luni ale acestui an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de peste 7,8 miliarde euro, in crestere cu peste 108% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in principal ca urmare a deficitului balantei comerciale, mai mare cu 77,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut, a anuntat, marti, Banca Nationala a Romaniei.

La sfarsitul lunii iunie, datoria externa pe termen mediu si lung a depasit nivelul de 31,5 miliarde euro, mai mare cu 11,2% comparativ cu perioada coespunzatoare a anului trecut.

In primul semestru din acest an, deficitul de cont curent a depasit valoarea de 7,81 miliarde euro, iar influenta determinanta asupra soldului a fost exercitata de deficitul balantei comerciale care a depasit 7,82 miliarde euro, mai mare cu 77,1% fata de valoarea inregistrata in acelasi semestru al anului trecut.

Potrivit informatiilor bancii centrale, deficitul de cont curent aferent perioadei mentionate a fost acoperit in proportie de 38% prin investitii straine directe, care au depasit valoarea de 2,96 miliarde euro.

Atat pe balanta de bunuri si servicii cat si pe cea de venituri s-au inregistrat deficite de 7,63 miliarde euro si respectiv 2,4 miliarde euro, in timp ce balanta transferurilor curente ( contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a inregistrat un excedent de peste 2,2 miliarde euro.

La sfarsitul lunii iunie a acestui an, datoria externa pe termen mediu si lung a depasit nivelul de 31,5 miliarde euro, cu 11,2% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.