De cind Preafericitul Patriarh a trecut la cele vesnice, in Romånia, la fiece colt de strada, se vorbeste doar despre Biserica si viitorul ei conducator. Habar n-aveam ca romånii sint asa sensibili la acest subiect, asa ca, vazind ce se intimpla, echipa de la revista Academia Catavencu a hotarat sa se implice.

Am hotarit sa luam pulsul poporului vizavi de chestiune si sa-i palpam la propriu relatia cu cele sfinte. Nu o puteam face in civil, asa ca am facut rost de straie preotesti, de la o casa de productie.

Nu o puteam face nici fara un pretext serios, asa ca ne-am constituit intr-un Birou Electoral Patriarhal Crestin si Democrat, am executat un Buletin de vot pentru preafericita functie de Patriarh al BOR, mandatul 2007-2013, doua stampile (una cu Votat si una cu Amin!) si am coborit la talpa Romåniei, sa aflam pe cine vor taranii in fruntea Bisericii.

Optiuni: iPS Daniel al Moldovei si Bucovinei, NUP George Becali, ctitor de biserici, iPS Teodosie al Tomisului, Maica Linda Evanghelista (impusa de UE), iPS Andreicut, Arhiepiscop de Alba Iulia, iPS Teofan al Olteniei si Traian Basescu.

Echipa de reporteri: sfintiile lor Alexandru Dutu (zis Barbosu), Alexandru Cristorian si Nic Sårbu, plus, cu voia dumneavoastra, cuvioasa Simona Tache. Diacon-sofer si fotograf: Gabriel Drogeanu. Vom lua bataie? Vom fi tratati cu respect? Haina face pe om, prin urmare ne va face mai buni? Cum ne vor primi oamenii si cum vom iesi noi din acest experiment?

Simbata, 11 august, ora 8,30, redactie. Parintele Barbosu e deja echipat. Intr-un strai de calugarita, masura 54, pe care l-a refuzat Simona, preferind sa improvizeze ceva cu niste haine de-ale ei, mai cernite. Poarta potcap si, de sub tol, i se zaresc sandalele si pantalonii. Bej! Bai, si am zis sa vina toata lumea in pantaloni negri! Sfintiile lor Cristorian si Sårbu intirzie.

Au servit din singele Domnului pina spre ziua si nu se pot trezi. ii sunam si ii invitam la redactie, cu injuraturi. Parintele Sårbu vine in negru. Pantalonii sint ai prietenei lui. Isi trage haina de preot peste. Suspectam ca ar fi cu spatele-n fata, da’ nu conteaza, merge. Sfintiei sale Cristorian i se vad blugii de sub straiele bisericesti. il rugam frumos sa si-i suflece.

Plecam in directia Teleorman. Cind se urca in masina, cuvioasei Simona i se ridica putin fusta, lasind la vedere citiva centimetri de genunchi. Toate sfintiile protesteaza: „Ptiu, ptiu, piei, ispita!“. Stabilim sa nu mai vorbim urit si sa nu mai fumam.

Articol integral pe www.catavencu.ro