Ministrul turc de Externe, Abdullah Gul, a confirmat marti, ca va candida din nou la presedintia tarii, din partea formatiunii aflata la putere, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), dupa esecul suferit la alegerile din luna mai, transmite AFP. Gul a anuntat ca majoritatea colegilor sai din AKP, partid care detine majoritatea in Parlament, sprijina candidatura sa.

"In urma consultarilor cu membrii partidului, care si-au anuntat sprijinul, am decis sa-mi depun candidatura la presedintia republicii", a declarat Gul dupa o intrevedere cu seful partidului de opozitie MHP (Partdiul Miscarii Nationaliste) Devlet Baheli. "Le-am explicat planul meu de actiune in cazul in care voi fi ales presedinte de catre Parlament", a adaugat acesta.

Candidatura lui Abdullah Gul a starnit o serie de controverse in randul cercurilor laice si a armatei, care au respins in primavara lansarea in alegeri a unei figuri politice venite din randurile islamiste, ceea ce a provocat o grava criza constitutionala si implicit la convocarea alegerilor legislative, desfasurate pe 22 iulie.

Opozitia, Partidul Republican si Miscarea Nationalista, acuza formatiunea AKP ca intentioneaza sa submineze caracterul laic al statului, acuzatii negate atat de Gul cat si de Recep Erdogam, seful cabinetului de la Ankara. Ei au promis atunci ca vor adopta reforme democratice, favorabile aderarii Turciei la UE.

In luna mai, in urma esecului parlamentului de a alege un succesor presedintelui Ahmet Necdet Sezer, seful diplomatiei turce a anuntat ca nu va mai concura in cursa pentru presedintie. Atunci, partidul AKP nu a reusit sa asigure cvorumul in Parlament, necesar pentru numirea lui Gul in functia de sef al statului.