Liderul PSD s-a intors din Statele Unite mai curajos, dar fara un plan precis. S-ar putea sa-l aiba, dar sa nu-l stie. Sau sa nu-l spuna. De fapt, ce urmeaza dupa motiunea de cenzura? Ce va face daca Taricanu pica? Apoi, cum va intra partidul sau la guvernare si, mai ales, cu cine?

Geoana a lasat impresia unei improvizatii. O solutie scoasa din joben, fara calcule precise. PSD pare sa nu aiba acum o strategie clara: care vor fi pasii urmatori dupa 10 septembrie? In aerul curat de la Bran, pesedistii n-au gasit raspunsuri clare. Ei insisi plutesc in ambiguitate, indecizie si putina disperare.

Unii vor anticipate, altii coabitare cu PNL sau „opozitie constructiva, altii se viseaza deja premieri.

Din toate aceste zvarcoliri ad-hoc intelegm, daca mai era nevoie, ca politicienilor romani, cu rare exceptii, le lipseste viziunea pe termen lung si capacitatea de constructie politica solida. Prefera in schimb politica supravietuirii si a aranjamentelor profitabile pe termen scurt, dupa care, Dumnezeu cu mila!

In lipsa unor informatii clare, putem doar inventaria optiunile pe care PSD le are la indemana dupa 10 septembrie insa viitorul suna prost in orice situatie. Din simplul motiv ca Mircea Geoana a operat la Bran cu o simbolistica falsa: a infatisat PSD-ul ca pe un mare partid care cheama la picioarele sale toata suflarea politica, un fel de elefant printre soricei.

Or, privit prin lentile potrivite, partidul cu Geoana in frunte seamana cu un soricel cu coama de leu. Cheia viitoarei motiuni pare sa fie tot in buzunarul PD, cusut de Traian Basescu.

1. Guvern PSD-PNL sau PD. Negocieri moarte din fasa. Motiunea trece, Tariceanu pica. Daca nu doreste anticipate, PSD va trebuie sa-l cheme a doua zi pe acelasi Tariceanu, in calitatea sa de presedinte PNL, sa negocieze impartirea posturilor intr-un eventual guvern PSD-PNL. Greu de imaginat ca liberalii vor accepta. Ce ar avea de castigat? La fel PD.

Ii sta bine in opozitie, mai poate creste iar o coabitare cu PSD pare acum imposibila. Liberalii sunt perfect constieti ca PSD, oricat de maestru papusar ar fi Hrebenciuc, are spatii limitate de manevra. Acesta e si motivul pentru care pluseaza si afirma, prin liderii sai, ca daca Tariceanu cade, nu vor intra in alte combinatii la guvernare

2. Guvern de „specialisti”. O idee care a incoltit in PSD este un guvern de specialisti sustinuti de partide, care sa dureze un an de zile si sa gestioneze urmatoarele alegeri: europarlamentare, locale si generalele din 2008.

PSD ar avea de castigat deoarece, fiind un partid obisnuit la putere, ar revigora activul de partid, debusolat si dezamagit de performanetele noii conduceri.

Doar PNL si PSD ar avea de cistigat de pe urma unei guvernari camuflate, cu partidele retrase un pas in spatele cortinei pe durata campaniilor electorale. PD ar fi dezavantajat ca partid de opozitie lipsit de un adversar cu nume si chip.

3. Guvern PD. PSD ar putea, teoretic, sa-i faca hatarul lui Traian Basescu si sa-l lase sa formeze un guvern PD intr-un an electoral dificil. Insa o astfel de varianta are sanse zero sa treaca de actualul Parlament, complet ostil partidului prezidential.

4. Guvern PSD. Mircea Geoana se vede premier si asta s-a vazut bine si in declaratiile sale de astazi cand a confirmat ca PSD vrea nu doar posturi intrtun viitor guvern ci si functia de premier. Tot teoretic, n-ar fi exclus ca seful statului sa-i fi sugerat lui Mircea Geoana ca-l va pune prim ministru daca ii va scoate pe liberali din Guvern.

Pentru PSD ar fi insa un castig pe termen scurt si un previzibil dezastru pe termen lung. Traian Basescu ar netezi astfel si mai bine calea PD inaintea generalelor din 2008. Varianta se complica insa in Parlament, unde PD ar trebui sa voteze investirea unui Guvern cu Geoana in frunte. Astfel, partidul lui Boc s-ar afla cumva in situatia in care se gaseste astazi PSD in raport cu liberalii.

5. Motiunea pica in Parlament. Nu poate fi cu totul exlcusa. In lipsa unor solutii fezabile, PSD s-ar putea vedea nevoit sa-si omoare propriul demers. In plus, juecand dupa proprile sondaje scurse in presa, partidul Geoana nu sare, in evaluarile super-optimiste, de 25 de procente. In cele pesimiste coboara sub 20.

Altfel spus, aproape jumatate din proprii parlamentari ar si-ar semna propria sinucidere votand motiunea de cenzura. Ar fi apoi un dezastru de imagine, comparabil cu esecul suspendarii lui Traian Basescu.

6. Alegeri anticipate. Daca va esua la masa negocierilor si nu va reusi sa formeze o noua majoritate in Parlament, PSD va fi nevoit sa accepte alegeri anticipate de pe urma carora ar avea mai mult de pierdut si prea putin de castigat.

Traian Basescu lucreaza de zor la eliminarea UDMR de pe scena politica (proaspat „innobilat” cu titul de partid feudal) si inlocuirea Uniunii cu un nou partid maghiar, fidelizat prin declaratii si actiuni de captatio-benevolente. Anticipatele nu garanteaza cooptarea PSD intr-un viitor Guvern. Aici, totul depinde de vointa PD.

Daca partidul lui Boc va dori sa vina acum la guvernare, vor fi anticipate. Daca nu, nu.