Programul „Analize pentru toti”, care a inceput cu o intarziere de sapte luni, continua sa ii nemultumeasca pe romani. Desi suntem la jumatatea lunii august, multe persoane nascute in iulie se plang ca nu au primit acasa taloanele.

Altii spun ca nu le-au mai gasit la posta dupa ce s-au intors din concediu si, incercand sa le recupereze, au fost purtati pe drumuri de la Casele de asigurari de sanatate la Ministerul Sanatatii.

Se gasesc si „norocosi” care au primit cate doua taloane. „Am gasit in cutia postala un talon pe numele de fata si unul pe numele de nevasta”, povesteste Angela Ples, 54 de ani. C

a evidentele Casei Nationale de Sanatate sunt la pamant o demonstreaza si marturia unei femei in varsta de 80 ani, din Bucuresti. Vasilica Cojita este revoltata ca i-au ajuns acasa taloanele sotului decedat. „A plecat definitiv in Elvetia in 1983, iar acum este mort. M-a rascolit foarte tare faptul ca le-am primit”, spune femeia.

Medicii de familie completeaza singuri chestionarele

Printre cei care au apucat deja sa faca o vizita la medic se gasesc din nou nemultumiti. „Medicii de familie completeaza superficial chestionarele. Dupa ce iti trec numele pe foi, bifeaza singuri casutele, fara sa te intrebe prea multe. Nu iti iau tensiunea, nu te cantaresc, nu te masoara. Totul dureaza cam un minut”, povesteste Catalina N., o tanara de 26 de ani. In mod normal, vizita la medic ar trebui sa dureze 15-20 de minute.

Pacientul ar trebui intrebat despre starea de sanatate a rudelor de gradul I (riscul de aparitie a unor boli cronice este mai mare la cei care au avut in familie astfel de cazuri), daca a suferit sau nu de boli cronice ori infectioase in trecut, daca a suportat vreo interventie chirurgicala. In

cazul in care pacientul este femeie, medicul trebuie sa o intrebe daca a facut sau nu avorturi, la ce varsta a nascut, daca a alaptat, daca este la menopauza, daca a facut teste precum mamografiile ori colonoscopiile. Un alt set de intrebari se refera la stilul de viata (alimentatie, consum de alcool, miscare fizica, fumat), sanatatea psihica, orala (vizite la stomatolog) si cea a reproducerii.

Casa Nationala ar trebui sa controleze doctorii

Directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medicul Vasile Cepoi, spune ca institutia pe care o conduce ar avea nevoie de 6.000 de inspectori pentru a-i putea supraveghea pe cei 11.000 de medici de familie cu care au incheiat contracte. „Multi dintre ei au avut dintotdeauna o atitudine superficiala fata de pacienti.

Daca vor completa chestionarele pe sarite ori „din burta”, programul va avea multe erori. Rezultatele se prelucreaza la nivel national si s-ar putea sa nu fie unele reale. Ar trebui sa se gandeasca ca s-au investit bani care nu pot fi cheltuiti in zadar”, afirma medicul Vasile Cepoi.

Pentru examinarea pacientilor, medicii de familie sunt platiti cu 15 lei. Pe baza rezultatelor pe care medicii de familie le vor raporta la CNAS se vor intocmi statistici cu bolile de care sufera romanii si se vor planifica sectoarele in care vor fi cheltuiti banii din sistemul de sanatate.

Programului „Analize pentru toti” i-au fost alocati aproape 300 de milioane de euro din „taxa pe viciu”.

integral in EvZ