Oprirea temporara a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, unul dintre principalii jucatori din industria chimica, datorata unei explozii produse ieri, a provocat pierderi pe bursa de 72,5 milioane de euro, pe fondul unei scaderi cu 6,7% a actiunilor companiei.

La acestea se vor adauga pierderi de pana la 1,4 milioane de euro, potrivit estimarilor lui Constantin Roibu, directorul general al firmei, rezultate de pe urma opririi productiei Oltchim in urmatoarele trei-patru zile.

Afacerile din chimie, estimate la aproximativ 1,5 miliarde euro anual, reprezinta unul dintre cele mai puternic afectate sectoare ale economiei, in conditiile in care cresterea preturilor la gaze si energie electrica in ultimii ani, aprecierea leului in raport cu dolarul, precum si scumpirea materiei prime au produs pierderi si inchiderea unora dintre jucatori.

Ioan Niculae, patronul InterAgro - cel mai mare jucator de profil, afirma ca incasarile sale din industria chimica se situeaza la o treime fata de cele care ar fi rezultat de pe urma functionarii normale a combinatelor.

“Anul acesta speram sa ne apropiem de 900 milioane de euro-un miliard de euro. Aceasta era dorinta mea, in conditiile in care combinatele chimice ar fi produs”, a declarat pentru Business Standard Ioan Niculae, patronul InterAgro, care adauga ca businessul din chimie inseamna peste 60-70% din totalul afacerilor.

“Daca fabricile ar merge, am avea incasari lunare de peste 45 milioane de dolari pe luna. Dar, in conditiile actuale, incasam 17-18 milioane de dolari”, a spus Niculae.

Explozia produsa ieri, la Oltchim, soldata cu noua raniti potrivit ultimelor date disponibile, a umbrit rezultatele financiare bune de pe primul semestru anuntate ieri de companie. Firma a raportat o crestere a profitului net de 32%, pana la 2,9 mil. euro, la venituri de 285 mil.euro, in usoara crestere fata de perioada similara a anului precedent.

Sectia afectata de explozie produce 250 de tone de poliester pe zi, pretul de productie fiind de 1.400 de euro/tona. Ieri, pe bursa si titlurile Azomures au inregistrat o scadere de 1,42%, dupa ce, in timpul sedintei, compania marca o pierdere de circa 8% fata de ziua precedenta. Celalalt combinat chimic listat la bursa, Amonil Slobozia, a inchis sedinta de ieri cu o crestere de 1,24%.

Amonil este inchisa temporar, pana cand investitorii americani vor decide care va fi soarta combinatului. Azomures, cu afaceri anuale de circa 200 mil. euro, lucreaza, insa, fara profit. Sporadic, mai functioneaza combinatele de la Turnu Magurele si Bacau.

Chimia da peste cap businessul lui Ioan Niculae

Majorarea preturilor la materia prima, precum si aprecierea leului au afectat puternic producatorii romani, a caror productie merge in mare parte la export. In plus, modul in care autoritatile romane cu atributii in domeniu au calculat pretul la gazul din productia interna a cam dat peste cap planurile firmelor romanesti care au trecut pe pierderi in ultimii ani.

Potrivit legislatiei in vigoare, producatorii sunt obligati sa cumpere gaze din productia interna, dar si din import, care sunt mai scumpe.

Necesarul de gaze pentru functionarea combinatelor este de circa 3,5 miliarde metri cubi, conform datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor. Circa 85% din productie merge la export, la preturi care nu acopera costurile. Pe piata interna se vinde in special uree, in timp ce azotatul de amoniu este solicitat foarte mult la extern.

“Din pacate, facem fata cu mari dificultati nebuniei din Romania cu privire la politica energetica. Anexa la tratatul de aderare spune ca ar fi trebuit sa ajungem cu pretul la gaze la 175 de dolari pentru mia de metri cubi, in luna iulie 2007, dar Romania a ajuns sa depaseasca cu mult acest grafic”, afirma Ioan Niculae, care adauga ca pretul depaseste, in prezent, 210 dolari.

Niculae afirma ca autoritatile romane au calculat pretul in lei, spre deosebire de tarile din UE, care cumpara gazul din Rusia in dolari.

de de Viorela Pitulice, Simona Dobre

integral in Bussines Standard