Bussines Standard

Romania - cea mai mare scadere a productiei industriale din UE

de     HotNews.ro
Miercuri, 15 august 2007, 0:00Exuberanta post-aderare pe terminate a romanilor si aprecierea monedei nationale sunt principalele motive pentru care Romania a inregistrat, in iunie, cea mai mare reducere a productiei industriale din Uniunea Europeana - 2,1%, a anuntat ieri Oficiul de Statistica al UE, Eurostat.

“Desigur, in afara faptului ca exuberanta aderarii la UE a cam scazut, a faptului ca aprecierea monedei nationale a erodat valoarea indicelui productiei industriale, mai putem pune aceasta scadere-record in UE si pe seama productiei pe stoc din lunile trecute, care afecteaza inertial productia viitoare.

Nu stiu insa in ce masura putem discuta despre o tendinta de durata sau este vorba doar despre indici conjuncturali”, a declarat pentru Business Standard Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Potrivit Eurostat, topul reducerii productiei industriale din UE continua cu Estonia (scadere cu 1,2%) si Irlanda (0,7%), dar e subliniata performanta Bulgariei, care are o crestere a valorii productiei de peste 4%.

Productia industriala din Uniunea Europeana a crescut in medie cu 0,7% in mai, in vreme ce pentru Euroland productia a crescut cu 1% in mai. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, cresterea in UE a fost de 2,3 procente, in iunie, in timp ce in cazul eurozonei a fost de 2,5 procente.

Defalcat pe bunuri, cele mai mari cresteri ale productiei s-au inregistrat in cadrul bunurilor intermediare si al productiei de energie (cresteri medii in UE de 0,3% in ambele zone, in iunie fata de mai). Bunurile de capital au ramas stabile in zona euro, dar au scazut cu 0,1% in UE.

Productia bunurilor de consum de folosinta indelungata s-a redus cu 0,1% in zona euro, dar a crescut cu 0,9 % in UE.

de Dan Popa
integral in Bussines Standard


29 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri